eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta
fotó: MNB
Nyitókép: MNB

Kibocsájtották a 30 ezer forintost

Új kétszáz forintos forgalmiérme-emlékváltozatot és nagyméretű emlékérméket bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank október 6-án, Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú tiszteletére.

Az MNB közleményében azt írták, hogy a jegybank az aradi vértanúk emléknapján 13 szögletű belső peremmel ellátott, nagy méretű harmincezer forintos címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 forintos címletű színesfém változatát bocsátja ki a magyar függetlenségért életüket adó mártírok kivégzésének 175. évfordulója alkalmából. Az MNB az emlékérmék mellett a kétszáz forintos forgalmi érme emlékváltozatát is kibocsátja hazánk első alkotmányos miniszterelnöke, Batthyány Lajos tiszteletére.

A kétszáz forintos pénzérme egymillió példányban kerül forgalomba, míg az ezüst emlékérmék hatezer, a színesfém változatok nyolcezer példányban verhetőek. Az emlékérméket Kósa István éremművész, a kétszáz forintos megújult tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész tervezte.

Az új kétszáz forintosok névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő érme címletoldalával, a tematikus oldalon azonban a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett lent, a peremig kifutóan gróf Batthyány Lajos mellképe látható, amely Barabás Miklós olajfestménye alapján készült. Az érme technikai paramétereiben megegyezik a készpénzforgalomban használt bimetál érmékkel, a lakosság a mindennapi vásárlások alkalmával találkozhat majd velük.

A Batthyány Lajos és a 13 aradi vértanú elnevezésű, harmincezer és 7500 forintos emlékérmék készpénzforgalomba nem kerülnek, fő szerepük a méltó megemlékezés

- áll a tájékoztatásban. Az emlékérmék előoldalán Batthyány Lajos - Barabás Miklós festménye alapján készült - félalakos portréja látható, a hátlapon, bal oldalon pedig egy kopjafa stilizált ábrázolása, ebbe illesztették a vértanúk kivégzésének évét jelölő 1849-es évszámot, alatta pedig az aradi vértanúk neve olvasható, haláluk sorrendjében. A hátlap jobb oldalán az aradi Szabadság-szobor (Zala György szobrászművész alkotása) részletének ábrázolása látható. Mindkét emlékérme átmérője 52,50 milliméter, szélük recézett.

Az ezüst emlékérme - a készlet függvényében - a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg október 7-től a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×