eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

Hatnapos munkahét a görögöknél: több bér, sok kockázat

Görögországban július elsejétől a váltott műszakban dolgozóknak lehetőségük van arra, hogy ne öt, hanem hat napot dolgozzanak egy héten. A Oeconomus Gazdaságkutató alapítvány elemzője szerint ezzel a munkaerőhiány pótolnák a görög gazdaságban, a munkavállalókat azonban hosszabb távon ilyen munkaterhelés mellett a kiégés fenyegeti.

A görög kormány elsősorban a munkaerőhiányt akarta ezzel a nyár elején hozott intézkedéssel orvosolni, a fiatalok közül ugyanis sokan kivándoroltak, és a görög társadalom is, hasonlóan az európai társadalmak többségéhez, egyre inkább elöregszik – mondta az InfoRádiónak az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője. Erdélyi Dóra hozzátette, az intézkedésnek van egy olyan célja is, hogy kifehérítsék a görög gazdaságot.

Az elemző arról is beszélt, hogy nem vonatkozik minden munkakörre, ott alkalmazhatják, ahol folyamatosan, éjjel-nappal dolgoznak és váltott műszakot alkalmaznak. Ezenkívül az is fontos, hogy a hatodik plusz napért cserébe 40 százalékos pótlékot kapnak a dolgozók, ha pedig vasárnap dolgoznak, akkor 115 százalékos juttatást kapnak az alapbéren felül.

A bevezetéskor a görög állam azt várta a hatnapos munkahéttől, hogy segít visszaszorítani a feketefoglalkoztatást, illetve korábban nem minden munkavállaló volt teljes mértékben kompenzálva a túlórákért. Most azt várják, hogy törvényi keretekbe helyezve a túlórát, megfelelő juttatást kapnak majd a dolgozók.

Az elemző szerint

a hatnapos munkahét vállalása ugyanakkor a munkavállalókra nézve kockázatos.

Mint mondta, sokan tiltakoznak is ellene, mivel a hatnapos munkavégzésnek számos negatív következménye van. Leginkább a munkavállalóra nézve, de közvetetten így a munkáltatóra, illetve a vállalat teljesítményére nézve. A munka-magánélet egyensúlya nagymértékben felborulhat hatnapos munkahét esetén, ez pedig visszaveti az egyén jólétét.

Görögország egyelőre egyedüliként élt ezzel a megoldással. A fejlett gazdaságokban a technológiai és a digitális fejlődés nyomán egyre többen, éppen ezzel ellentétesen, a rövidebb munkahéttel kísérleteznek. Az Oeconomus elemzésében rámutatott, hogy a heti öt nap helyett négynapos munkahetet vezetett be több cég átmeneti jelleggel például Belgiumban, az Egyesült Királyságban és Németországban is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×