eur:
394.16
usd:
360.59
bux:
72352.07
2024. augusztus 12. hétfő Klára
Welding robots movement in a car factory
Nyitókép: WangAnQi/Getty Images

Olasz mintát követne a német „autópápa”

Ferdinand Dudenhöffer neves német autóipari szakértő szerint a végét járja az európai autóipar.

Az európai autóipar leépülésére figyelmeztetett Ferdinand Dudenhöffer neves német autóipari szakértő az Ö1 Mittagsjournal című műsorában hétfőn.

Az „autópápaként” ismert Dudenhöffer, a CAR autóipari kutatóintézet igazgatója, a ferdi research GmbH ügyvezető igazgatója szerint búcsút mondhatunk az európai autóiparnak. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök védnöksége alatt Olaszország jelenleg Kína segítségével próbálja megtalálni az arany középutat.

Az, hogy ez nem tetszik az Európai Bizottságnak, lényegtelen. A jövő mindenesetre az elektromos autóké

– szögezte le.

Az elektromos autók gyártása területén a Kínával kialakított partneri kapcsolatok - mint amilyet például Olaszország jelenleg a Dongfenggel tervez, amelynek részeként gyárat akarnak az országba telepíteni - a szakértő szerint sikerre vannak ítélve, "mert a kínaiak már sokkal jobban értik és kezelik az elektromos autót, mint mi". Ugyanakkor Kínában már méretgazdaságossági szempontból is szintet léptek a technológiában, és megvan minden feltételük ahhoz, hogy olcsóbban állítsanak elő járműveket. Az ehhez szükséges akkumulátorgyártás is "új otthonra talált" Kínában - mutatott rá Dudenhöffer.

„Európában elfecséreltük, átaludtuk az időt” – jelentette ki. Véleménye szerint Giorgia Meloni megközelítése a követendő példa a jövő elektromos autóiparát tekintve. „Fel kell pörgetni a dolgokat, támogatni kell mindenkit az ágazatban.”

A közgazdász szorgalmazza a kínai gyártók itteni állami támogatását is a belföldi termelés meghonosítása érdekében: „ha most nem lépnek be a piacra, és ha most nem épül ki a piac, akkor elveszítjük a jövőt, elveszítjük a munkahelyeket”.

A piacvédelemként kivetett magas vámokat „elhibázott döntésnek” nevezte Dudenhöffer.

Címlapról ajánljuk

Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

A vasárnap véget ért nyári olimpiáról sok emlékezetes pillanatot őrizhetünk meg. A szervezők kiváló ötletekkel jártak a szurkolók kedvében, akik köszönték szépen, és gyorsan belakták, majd a szívükbe zárták a játékokat. Személyes visszapillantás az elmúlt két és fél hétre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Turbulens héten vagyunk túl a tőzsdéken, a makroadatok érkezéséből arra lehetett ugyanis következtetni, hogy az amerikai gazdaság recesszióba került, ezt követően a piacok azt kezdték árazni, hogy a Federal Reserve hamarabb kezdhet kamatvágásba, hogy segítse a növekedést. Ezt követően viszont a várakozásoknál jóval jobb munkaerőpiaci adat is érkezett az USA-ból, ami arra utalt, hogy talán mégsem fogyott ki a lendület az amerikai gazdaságból. Ezen a héten is sok piacmozgató eseményre lehet számítani, elég az amerikai inflációs adatra gondolni - a mai nap azonban viszonylag csendes mederben csorog, az irányadó európai és amerikai indexek felemásan teljesítettek, mérsékelt elmozdulásokkal. Vannak viszont izgalmak a magyar tőzsdén, sikeres kitörést láthattunk ugyanis a Nyomda részvényénél, új történelmi csúcsra száguldott az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×