eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
Close up on woman legs feet standing on the electric kick scooter on the pavement wearing jeans and sneakers in summer day
Nyitókép: Miljan Živković/Getty Images

900-szoros árkülönbség is lehet a rollerbiztosítások között

Valamennyi biztosító, amely ajánl kötelező felelősségbiztosítást, felkészült a július 16-i rajtra, amikortól már rollerre is kell kötelező felelősségbiztosítást kötni. Ez várhatóan 30-40 ezer rollert érint a Netrisk szerint. A kgfb-t nem érdemes kikerülni, részben az alacsony díj, részben pedig az akár több millió forintos okozott károk miatt. A díjat azonban több tényező is befolyásolhatja.

Nem minden mikromobilitási eszköz érintett a törvénymódosítás szerint, a kötelező biztosítást azokra az eszközökre kell kötni, amelyeknek a tervezési sebessége meghaladja a 25 kilométer per órát, vagy 25 kilogrammnál nehezebbek és a legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 14 kilométer per órát.

„Pontos nyilvántartás nincs a magyarországi flottáról, így nehéz konkrét adatokat mondani arról, hány járműre kell majd biztosítást kötni július közepétől. Becsléseink szerint 30-40 ezer eszköz lesz érintett. Minden biztosítónak, amelynek már van kötelező felelősségbiztosítása, ki kell terjeszteni a szolgáltatását a mikromobilitási eszközökre, így például a rollerekre is. Ezek a biztosítók már kidolgozták a konstrukciókat” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója, aki szerint a díjak között jelentős különbségek vannak,

a legolcsóbb biztosítás 10 ezer forint alatti összeget jelent, a legdrágábbakért több mint 100 ezer, akár több mint 300 ezer forintot is kell fizetni.

„A segédmotoros kerékpárok biztosítási díjai alapján a Netrisk már előzetesen is úgy becsülte, hogy a mikromobilitási eszközök átlagos biztosítási díja 8-10 ezer forint körül lehet majd. A biztosítók meghirdetett áraiból azt látjuk, hogy a legtöbb biztosító valóban ide is árazott. Viszont van néhány olyan szolgáltató, amely – valószínűleg a nemzetközi gyakorlatot követve vagy a túlzott kockázatot látva – jelentősen magasabb, 100 ezer forint feletti, sőt akár 300 ezer forintot meghaladó díjat hirdetett a rollereknek. A Netrisk várakozása, hogy ezek az árak közeledni fognak egymáshoz” – tette hozzá Besnyő Márton.

A rollerekre vonatkozó kötelező biztosítások díját – csakúgy, mint más járműveknél, például az autóknál – több tényező befolyásolhatja. Egyebek mellett a rollertulajdonos a felhasználás jellege, állandó lakcíme, de pótdíjak és kedvezmények is módosítják majd a díjakat.

A szakember hozzátette, hogy nem ugyanaz a biztosítási- és baleseti kockázat egy kisebb település alacsony forgalmú utcájában, mint egy nagyváros vagy Budapest útvonalain. Besnyő Márton szerint az érintett biztosítók közül várhatóan három-négy között lesz majd igazán nagy verseny, jó eséllyel ők fogják a legtöbb KGFB-t megkötni rollerekre. A díjak közötti eltérésekből már most látszik, hogy a rollereseknek érdemes lesz összevetniük a különböző ajánlatokat, ebben pedig a Netrisk.hu kalkulátorai is segítenek.

Milliós kárt is okozhat egy baleset

Nem igazán érdemes megúszásra játszani, azaz elmulasztani a kötelező biztosítás megkötését az érintett rollerekre. A díjak viszonylag alacsonyak, cserébe akár több millió forintos károkozásra is megfelelő védelmet nyújtanak. Egy nagyobb teljesítményű roller komolyabb sebességnél bekövetkező baleset esetén komoly sérüléseket okozhat a többi járókelőnek, de komoly kárt tud okozni más járművekben is. A rollereseknek érdemes elgondolkozni, hogy saját magukra is kössenek balesetbiztosítást, hiszen maguk is szenvedhetnek akár komoly sérüléseket is – olvasható a Netrisk közleményében.

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×