eur:
392.25
usd:
361.86
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Unsplash

Visszavonulnak a befektetési bankok Kínából, zuhan a nyereségük

Tavaly sosem látott mértékű létszámcsökkentést hajtottak végre a nyugati pénzintézetek Kínában, mivel a profitra is negatív hatással volt a piaci lassulás.

A nemrég közzétett éves jelentések szerint a Wall Street-i és európai bankok hét kínai értékpapír-üzletágából öt veszteséget termelt vagy visszaeső nyereségről számolt be tavaly, így nem csoda, hogy felgyorsultak a létszámleépítési folyamatok - írja a Financial Times beszámolója nyomán a Portfolio.

A hét üzletág 2023-ban 1781 embert foglalkoztatott, ami 13 százalékos csökkenés az azt megelőző évhez képest.

A bankok tavaly globálisan több mint 60 ezer munkahelyet szüntettek meg, mivel az ügyletkötések és a nyilvános tőzsdei jegyzések visszaesése miatt visszaestek a díjbevételek.

A JP Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon egy májusi konferencián azt mondta, befektetési banki tevékenységeik egy része a "szakadékba zuhant" Kínában. Pedig a kínai munkavállalói létszám 2018 óta szinte folyamatosan emelkedett, még 2020-ban is, amikor a Covid-19 korlátozások megnehezítették a munkaerő-felvételt, az egységek létszáma kevesebb mint 3 százalékkal csökkent - írják

A Credit Suisse egységnél, amit a bank tavalyi felvásárlása után a UBS vett át, 46 százalékkal csökkent az alkalmazottak száma, így már csak 126-an vannak. A UBS azóta megegyezett az egység eladásáról egy állami hátterű kínai alappal.

A Morgan Stanley kínai divíziója 2019 óta először produkált veszteséget, míg a JP Morgan országbeli vállalkozásánál a nyereség 55 százalékkal 119 millió rmb-re (16 millió dollár) esett vissza. A JP Morgannél és a Deutsche Banknál viszont jóval kevésbé csökkent a létszám, mint a rivális kínai üzletágaknál. A Goldman Sachs Chinánál viszont az értékpapír-egységének alkalmazottainak száma 500-ról 370-re csökkent, mivel a bank világszerte fokozta a leépítéseket.

A Dealogic májusra vonatkozó adatai szerint Kínában csupán 8,3 milliárd dollár értékű tőzsdei bevezetés történt, ami 2009 óta a legalacsonyabb összeg ebben az időszakban.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×