eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Young smiling Latin woman using mobile phone in the airplane.
Nyitókép: MStudioImages/Getty Images

Nincs megállás: januártól új felárat vezetnek be a repülőkön

Csak így tudják fedezni az alternatív üzemanyagok magasabb költségét.

A Deutsche Lufthansa, Európa legnagyobb légitársasága jövőre járatonként akár 72 eurós felárat vezethet be, hogy fedezze a repülőgépek károsanyag-kibocsátásának csökkentéséhez szükséges alternatív üzemanyagok növekvő költségeit – írja a Portfolio.

Az új illeték január elsejétől az Európai Unióból, az Egyesült Királyságból, Norvégiából és Svájcból indulló járatokra vonatkozik. A mértéke egy eurónál kezdődik, a pontos összeg az útvonaltól és a viteldíjtól függ.

Az AirPortal összegzése szerint a pótdíjat a jegy megvásárlásakor az alap viteldíjtól és az egyéb költségektől elkülönítve (Environmental Cost Surcharge néven) tüntetik fel a csoporthoz tartozó légitársaságok. A közleményben a Lufthansa-csoport kiemelte, hogy elkötelezett a fenntartható technológiákba való befektetés mellett, de hozzátette, hogy az ezzel járó többletköltségeket nem képes díjemelés nélkül fedezni.

Az uniós szabályozás előírja a légitársaságoknak, hogy 2025-től kezdődően legalább két százalékban fenntartható légi üzemanyagot használjanak. A Lufthansa közölte, hogy a költségeket nem tudja egyedül viselni.

A lap emlékeztet, hogy a rivális Air France–KLM már 2022-ben legfeljebb 24 eurós pótdíjat vezetett be a Franciaországból és Hollandiából induló járatokon.

Számos légitársaság, köztük a United Airlines, az EasyJet és maga a Lufthansa, amely a Swiss, az Austrian Airlines és a Brussels Airlines tulajdonosa is, korábban önkéntes díjakat vezetett be a fenntartható üzemanyag vagy a szén-dioxid-kompenzáció költségeinek fedezésére.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×