eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Woman adding a coin to savings in a piggy bank.
Nyitókép: Guido Mieth/Getty Images

Még mindig 7-8 százalékot lehet keresni egyes állampapírokkal – ezek a legjobb kamatok

2024 júniusában két fontos változás történt a magyar állampapírok piacán: megújult a MÁP Plusz, aminek az átlagkamata innentől 4,95 helyett 6,73 százalék, valamint megszűnt az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP). A money.hu elemzői összegyűjtötték, hogy mik jelenleg az állampapírokkal elérhető legjobb kamatok, és hogy milyen futamidő mellett lehet ezekhez hozzájutni.

A Magyar Állampapír Pluszt, vagyis a MÁP Pluszt 2019-ben vezették be, amit akkor szuperállampapírnak hívtak a 3,5–6 százalék közötti, átlagban 4,95 százalékos kamata miatt. Ez az inflációs időszak előtt valóban kiemelkedőnek számított. Azóta a többi állampapír elhúzott mellette a kamatokat illetően, ezért az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) most újragondolta a papír feltételeit.

A MÁP Plusz kamatszintje évente növekszik: az első évben évi 6,25 százalék, a második évben évi 6,5 százalék, a harmadik évben évi 6,75 százalék, a negyedik évben évi 7 százalék, az ötödik évben évi 7,25 százalék kamatot fizet. Ez arra ösztönzi a megtakarítókat, hogy a futamidő végéig megtartsák az állampapírt. Az ötéves futamidőre vetítve ez 6,73 százalék átlagos hozamot jelent. A kamatfizetés évente történik, ám ezt ilyenkor nem fizetik ki, hanem újabb MÁP Plusz állampapírokat vesznek belőle a Kincstár munkatársai, azaz automatikusan visszaforgatják a kamatot, ami által kamatos kamatra lehet szert tenni. A MÁP Pluszt minden kamatfizetést követő 5 munkanapban díjmentesen vissza lehet váltani. Ezen az időszakon kívül a visszaváltási árfolyam a mérvadó, ami jelenleg 99,5 százalék, azaz a névértékre (tőkére) vetítve 0,5 százalék visszaváltási díjat kell fizetni. Az időarányos kamatot ilyenkor is veszteség nélkül kifizetik.

A MÁP Plusz bevezetésével együtt az Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) forgalmazása megszűnt, amit az ÁKK az egyszerűsítéssel indokolt: az 1MÁP fenntartása feleslegessé vált, hiszen a 6 százalékos kamatával szemben a MÁP Plusszal egy év alatt is többet, 6,25 százalékot lehet keresni.

A MÁP Plusz 6,73 százalékos átlaghozamához képest többet fizet jelenleg az elmúlt évek legnépszerűbb állampapírja, a PMÁP, vagyis a Prémium Magyar Állampapír, aminek az éves kamata 7,9 százalék. 2025 áprilisában azonban a PMÁP ismét inflációkövetővé válik, ekkor az előző év átlagos inflációja alapján fog kamatot fizetni, ami a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint 3-4,5 százalék között alakulhat. Figyelembe véve a PMÁP infláció felett fizetett 0,5 százalékos kamatprémiumát, a MÁP Plusz így is megelőzheti a prémium állampapírt.

Szintén magasabb a kamata a MÁP Plusznál a Bónusz Magyar Állampapírnak (BMÁP): a hároméves BMÁP 8,37, az ötéves 8,13 százalékot fizet. A BMÁP-nak azonban egy lényeges tulajdonsága, hogy gyakran, háromhavonta változik a kamatszintje, méghozzá a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy (DKJ) átlaghozamától függően. A kincstárjegyek csökkenő hozama alapján előfordulhat, hogy a pillanatnyi állapot ellenére a MÁP Plusz előbb-utóbb kedvezőbbé válik a BMÁP-nál.

Ezenkívül a nemrég bevezetett Fix Magyar Állampapír, vagyis a FixMÁP jöhet még szóba a MÁP Plusz vetélytársaként. Ennek a kamata fixen 7 százalék, amit évi négy részletben fizetnek ki, és a futamideje 3 év.

Speciális kategóriába esik a Babakötvény, amit Start-számlára, 18 évnél fiatalabb gyermeknek lehet csak megvásárolni. A legnagyobb kamata azonban egyértelműen ennek van: éves szinten 20,6 százalékot fizet jelenleg.

Az állampapírok előnye a kamat mellett, hogy 2019. június utáni kibocsátás esetén nem kell a kamatnyereség után sem szja-t, sem szochót fizetni, amivel például egy lekötött betéthez képest 28 százalék adó spórolható meg. A Kincstárnál nyitott értékpapírszámla ráadásul költségmentes: sem számlavezetési, sem egyéb díjat nem kell utána fizetni.

Címlapról ajánljuk
Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen
Patrióták

Keményen felléptek Bécsben Orbán Viktorék az Európai Unió új vezetői ellen

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnap délelőtt Bécsben Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével közösen vasárnap délelőtt - tájékoztatott Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×