eur:
394.81
usd:
367.72
bux:
0
2024. június 25. kedd Vilmos
Nyitókép: BKK

Kiszámolták, mennyit hoz a konyhára a budapesti Bajnokok Ligája-döntő

A látogatók fogyasztásai és költései növelik a kiskereskedelem, a vendéglátás és a szolgáltatások forgalmát a helyi vállalkozások körében, valamint gyarapítják a szállítási ágazatok bevételét is – mondta az InfoRádióban Németh Viktória, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, 2026-ban Budapesten, a Puskás Arénában rendezik a labdarúgó Bajnokok Ligája döntőjét. Magyarország először adhat otthont az európai klubfutball legrangosabb mérkőzésének, amelyet eddig 15 ország 28 városának 32 stadionjában rendeztek meg. A 2019-ben átadott Puskás Arénában ez lesz a harmadik európai kupadöntő a 2020-as Szuperkupáért kiírt mérkőzés és az Európa-liga tavalyi fináléja után.

A labdarúgó Bajnokok Ligája döntője nemcsak a sportág csúcseseménye, hanem kiemelkedő gazdasági hajtóerőt is jelent a házigazda, valamint a részt vevő klubok számára. A BL-döntő az egyik legnézettebb sportesemény világszerte, amely tévénézők százmillióit vonzza a képernyők elé és rajongók tízezreit csalogatja a rendező városba – állapítja meg az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése.

A tanulmány szerzője, Németh Viktória az InfoRádióban elmondta: a labdarúgó-világbajnokságok mellett a BL-finálék is a legnagyobb érdeklődésre számot tartó sportesemények közé tartoznak. Hozzátette: a rendezvény nem csupán a döntő időszakában növeli a turisták számát. Mint fogalmazott, a korábbi tapasztalatok alapján az esemény

jótékony hatással van a rendező város imázsára, sőt a turisztikai vonzerejét is növeli.

Az elemző megjegyezte: az adott városba látogató vendégek a helyi turizmust, vendéglátást, különböző helyi szolgáltatókat, kiskereskedelmet, illetve az olyan szállítási ágazatokat is támogatják költéseikkel mint például a taxizás vagy a tömegközlekedés. A rendező városba ellátogató vendégek „többletbevételt generálnak” ezekben a szektorokban, és emellett egy-egy ilyen esemény kapcsán a költéseik is magasabbak, mint egy átlagos szabadidős utazás esetében.

A rendezvény lehetőséget kínál a helyi kultúra megismertetésére, ugyanis a sportesemények helyszínén általában több időt töltenek a szurkolók, mint a városlátogatásra érkező turisták. Emellett a kialakuló érzelmi kötődés miatt szívesebben is visszatérnek az adott városba. Németh Viktória szerint a BL-döntő kapcsán megvalósuló infrastrukturális beruházások (például közlekedés- és stadionfejlesztések) a gazdaságösztönzés mellett szintén tartós előnyöket biztosítanak az érintett városok számára.

Az elemző beszélt a korábbi évek BL-döntőinek gazdasági hatásairól is. A házigazda városok rendre több millió euró többletbevételt könyvelhettek el. Példaként hozta fel a tavalyi, isztambuli finálét, amely összességében

75 millió euróval (28,8 milliárd forinttal) járult hozzá a török gazdaság teljesítményéhez

a Mastercard és a Garanti BBVA Payment Systems adatai alapján. A beszámolókból kiderült az is, hogy a turisták pénzügyi kiadásai 54 százalékkal emelkedtek meg az isztambuli BL-döntő hétvégéjén az előző, és 41 százalékkal a következő hétvégéhez képest. Németh Viktória úgy véli, ezek a számok is azt bizonyítják, hogy a sportturisták többet költenek a más célokból utazó látogatóknál. A tavalyi BL-döntő alkalmából Isztambulba érkezett szurkolók szálláshely-szolgáltatásra, élelmiszerekre, ruházatra és különböző egészségügyi szolgáltatásokra költöttek a legtöbbet. A turisták átlagosan fejenként 855 eurót (330 ezer forintot) költöttek bankkártyájukról az eseményhez köthető okok, kiadások miatt.

Mennyit profitált Budapest a tavalyi EL-döntő megrendezésével?

A kutató hozzátette: a tavalyi, budapesti Európa-liga-döntő idején körülbelül 18 százalékkal volt magasabb a külföldi turisták költése, mint más hasonló kiemelt napokon a magyar fővárosban. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egy-egy ilyen sportesemény miatt olyan országokból is érkeznek vendégek, ahonnan egyébként ritkábban vagy kevesebben szoktak. Általában Olaszországból és Németországból is rendkívül sok turista érkezik hazánkba, azonban kifejezetten a 2023-as EL-döntő (a Sevilla az AS Romával játszott a trófeáért) miatt rengeteg spanyol és brit szurkoló is ellátogatott Budapestre.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) statisztikája alapján már egy héttel a mérkőzés előtt több mint 34 ezer előfoglalást regisztráltak a fővárosi szálláshely-szolgáltatók, ami csaknem 35 százalékkal haladta meg az egy héttel későbbi foglalási adatokat.

A vendégéjszaka-foglalások több mint kétharmada külföldiektől érkezett, mintegy 23 ezer külföldi vendég gondoskodott már egy héttel a 2023-as EL-döntő előtt a szálláshelyéről.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzése kiemelte azt is, hogy a nemzetközi kupadöntők nemcsak sportélményt nyújtanak, hanem a turisztikai forgalom és az országimázs szempontjából is jelentősek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

Ferencz Orsolya: relatív űrhajóshiány van a világban

A kiválasztott magyar űrhajósok még itthon készülnek, de hamarosan az Egyesült Államokban folytatódik a kiképzésük, és a közelejövőben véglegesedik a kutatási programjuk is – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×