eur:
389
usd:
361.8
bux:
68671.83
2024. május 8. szerda Mihály
Párizs, 2011. december 22.A Standard and Poors (S&P) logója a hitelminősítő intézet  párizsi irodájában a 2011. december  8-án készült archív felvételen. 2011. december 21-én a S&P megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Magyarországtól. A besorolás az eddigi BBB mínuszról BB pluszra változott. (MTI/EPA/Ian Langsdon)
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Megerősítette a magyar besorolást, de konszolidációs csomagot vár az S&P

A Standard and Poor's hitelminősítő BBB mínusz kategóriában hagyta Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáson sem változtatott. Ugyanakkor az indoklásban az áll, hogy az év másorik felében költségvetési kiigazítás jön.

Megerősítette a devizában és a helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3" szintű besorolását az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő.

A magyar szuverén osztályzatot a másik két globális hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Ratings is a befektetési kategóriában, az S&P osztályzatánál eggyel jobb fokozaton tartja nyilván.

Az S&P Global Ratings a péntek éjjel Londonban bejelentett osztályzati megerősítéssel együtt érvényben hagyta a minősítés stabil kilátását is.

A besorolás stabil kilátása tükrözi az S&P azon várakozását, hogy a magyar gazdaság kilábalása, a folytatódó dezinfláció és a kamatok csökkenése középtávon segíti a kormány költségvetési konszolidációs erőfeszítéseit, elősegítve a hazai össztermékhez (GDP) mért államadósság-ráta stabilizálódását - áll a hitelminősítő indoklásában.

Az elemzés szerint a befektetési ajánlású osztályzat megerősítése a cég azon megítélését jelzi, hogy az idei magyar "költségvetési megcsúszás" csak átmeneti fejlemény, és a közfinanszírozás helyzete 2025-től javulni kezd a gazdasági stabilitás veszélyeztetése nélkül.

Az S&P Global Ratings közölte:

várakozása szerint a magyar kormány 2024 második felében hiteles konszolidációs programot jelent be,

amely körvonalazza a költségvetési pálya stabilizálásához vezető lépéseket, és ennek egyik szakpolitikai rögzítőeleme lesz az esetleges túlzottdeficit-eljárás lehetősége.

Az S&P Global Ratings előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék reálértéken számolva az idén 2,2 százalékkal bővül. Ehhez a hajtóerőt elsősorban a hazai kereslet adja, amely 2024 második felében várhatóan folyamatosan élénkül a meredek ívben csökkenő kamatok és a mind lendületesebb reálbérnövekedés környezetében - áll a hitelminősítő elemzésében.

A cég megjegyzi ugyanakkor, hogy a külső - mindenekelőtt a német - kereslet gyengesége visszahúzó hatást gyakorolhat a magyar gazdaság kilábalására.

Középtávon, a 2025-2027-es időszakra az S&P Global Ratings azzal számol, hogy

a magyar gazdaság 2,8 százalékos reálnövekedést ér el éves átlagban.

A cég szerint a magyar elektromosjármű-iparban és az ehhez kapcsolódó akkumulátorgyártó ágazatban eszközölt jelentős befektetések élénkülő növekedési dinamika feltételeit teremtették meg a 2025 és 2027 közötti időszakra.

A hitelminősítő közölte: tudomása szerint ebben a szektorban a továbbiakban is jelentős közvetlen külföldi befektetések várhatók, hiszen csak tavaly 13 milliárd euró értékű befektetésre tettek vállalást az elektromosjármű-ágazat vezető vállalatai, köztük a világ legnagyobb gyártója, a BYD.

Az S&P Global Ratings szerint az európai uniós folyósítások is alátámasztják a magyar gazdaságra szóló, 2024-2025-re érvényes növekedési előrejelzéseit.

A cég kedvező fejleményként felidézi, hogy az Európai Unió decemberben 10,2 milliárd euró - a tavalyi magyar GDP-érték 5,3 százalékának megfelelő - kohéziós finanszírozást szabadított fel.

Címlapról ajánljuk

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×