A 2022-es, rendkívüli aszályos év a haltermelésben is komoly károkat okozott, az idei csapadék viszont sokat segített az ágazat helyreállásában. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta, lejjebb mentek a takarmányárak is, ennek is köszönhető a "jó-közepes" termés.
"Tombolnunk nem kell az örömtől, de a tavalyi, mohácsikatasztrófa-hangulat után, amikor a halászat 30 százaléka víz nélkül tengődött, ez egy ragyogó lehetőség már. A piac tele van friss, feldolgozott hallal" – rögzítette.
Az intenzív haltermelés közben nem is érezte meg annyira a tavalyi év nehézségeit, az afrikai harcsa, a szürke harcsa és a csíkos sügér "előállítói" teljes erővel készülnek már a karácsony előtti rohamra; "a mennyiség mellé igen kiváló minőség is járul".
Lévai Ferenc az árak alakulásáról is beszélt:
10-12 százalékos drágulás van, de a nyári csúcsárhoz képest 15-18 százalékkal olcsóbban adják már a halat.
"A termelés tudomásul vette, hogy azt az árkedvezményt, amit a természet és az olcsóbb takarmány adott, visszaadtuk a fogyasztóknak, más kérdés, hogy a kereskedelem ezt hogy adja tovább, mert ugyan mi engedünk a halárakból, 1700 forintért adtuk a ponty kilóját, most 1350-1400-ért, de a kereskedelemben ki tudja, át fog-e ez menni" – mutatott rá.
Azt is elmondta, mindenki minél előbb, már december első hetében vegye meg a karácsonyi asztalra szánt halat, a halhús ugyanis minden gond nélkül eláll egy hónapot a fagyasztóban.