eur:
392.77
usd:
363.11
bux:
72146.82
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Bige László, a Nitrogénművek Zrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a cég 140 milliárd forint értékű beruházásáról tartott tájékoztatón Pétfürdőn 2016. szeptember 22-én.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Jövőre mégis újraindulhat a Nitrogénművek

Bige László, a Nitrogénművek elnök-vezérigazgatója korábban azt közölte, hogy leállítja a termelést, csütörtökön azonban bejelentette, hogy 2024 nyarától ismét termelnek, miután találtak egy módszert a szerintük kedvezőtlen magyar körülmények kikerülésére.

Mint az Infostart megírta, Bige László november 14-én közölte, hogy 93 év után leállítja a műtrágyagyártást a Nitrogénművek. Még aznap jött a fordulat azzal a bejelentésével, hogy nem végleg állnak le és nem lesznek elbocsátások sem (mindenesetre november 6 óta nem termelnek), de új megoldáson dolgoznak.

Gondként Bige azt emelte ki, hogy a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban.

Csütörtökön az ATV Egyenes Beszédben a cégvezető közölte: néhány nappal ezelőtt aláírtak egy olyan szerződést, amivel új beruházást csinálnak majd:

óránként 80 tonna ammóniát tudnak lefejteni, ami lehetővé teszi úgy a termelésüket, hogy nem kell fizetniük semmilyen adót.

"Nem fogunk földgázt vásárolni, hanem behozzuk az importammóniát" - magyarázta.

Ez a rendszer júniusra fog elkészülni, "akkor biztos, hogy újraindulunk" - jelentette ki a Nitrogénművek vezére. "Onnantól kezdve újrakezdjük a termelést, és nem fogjuk abbahagyni és nem is fogjuk feltenni a kezünket" - fogalmazott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, heves reakciókat váltott ki a Putyinnal való találkozó – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Európai uniós tisztviselők és európai állam- és kormányfők részéről heves kritikák érték a magyar kormányfő oroszországi látogatását. Uniós és tagállami vezetők is kiemelték, az EU soros elnökségét betöltő Magyarország vezetője nem az EU-t képviseli a Putyinnal való tárgyalásokon. Több uniós tisztviselő és például Olaf Scholz német kancellár is azt mondta, a magyar kormány nem tájékoztatta őket előre a tervezett útról. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szintén kijelentette, Orbán Viktor nem a NATO-t képviseli, ugyanakkor elmondása szerint a katonai szövetséget előre tájékoztatták az utazás tervéről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×