eur:
394.77
usd:
368.07
bux:
72288.23
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Napenergia-robbanás van Magyarországon

A megújuló energiák fontosságáról és helyzetéről beszélt a Magyar Tudomány Ünnepén az MVM termelésfelügyeleti igazgatója.

A megújuló energiaforrásokat minél jobban be kell építeni a villamosenergia-rendszerekbe - mondta Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelésfelügyeleti igazgatója a Magyar Tudomány Ünnepén tartott előadásában.

A naperőművek száma nagyon dinamikusan növekszik Magyarországon, de Európában is

- mondta a szakértő.

"Nagyon érdekes utat jár be a naperőmű, mert a napenergia költsége 2020-ig grandiózusan csökkent, a Covid-járványnál viszont megállt" - foglalta össze az elmúlt évek változásait a termelésfelügyeleti igazgató. Úgy látja, egyre nagyobb a társadalmi igény, hogy saját magunknak termeljük meg a villamosenergiát. Hozzátette, a járvány után ez a csökkenés ez megállt.

Meglátása szerint idehaza a napenergia-termelés nagyon komoly felfutó szakaszba lépett, köszönhetően Magyarország hazánk vállalásainak.

Elmondta, jelenleg 5100 megawatt beépített napelemes kapacitása van a háztartási mérető naperőművekkel együtt Magyarországnak, ez az összes megújó energia termelésünket figyelembe véve több, mint 60 százalék.

2030-ig akár a 9-12 gigawatt beépített kapacitás is elérhető - tette hozzá Molnár Szabolcs.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 16:15
×
×
×
×