eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 29. szombat Péter, Pál
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j), Sanjeev Gupta, a Liberty Steel Group ügyvezető elnöke, a Dunaferr indiai tulajdonosa (k) és Hszioa Hszüe-en, a kínai CISDI Engineering Co. elnöke, amely cég a zöldtechnológiát biztosítja, a Dunaferr termelésének szén-dioxid-mentesítéséről szóló partneri megállapodás aláírásán Budapesten 2023. szeptember 20-án.
Nyitókép: Bruzák Noémi

Kizöldül a Dunaferr

A Dunaferr termelésének szén-dioxid-mentesítéséről írt alá partneri megállapodást Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Dunaferrt megvásárló indiai Liberty Steel Group acélgyártó és a zöldtechnológiát biztosító kínai CISDI Engineering Co. vezetőivel szerdán, Budapesten.

A megállapodást az indai cég nevében az elnök, Sanjeev Gupta és a kínai CISDI Engineering Co. első embere Hsziao Hszüeven (Xiao Xuewen) írta alá.

A miniszter emlékeztetett: novemberben a cég közel került az összeomláshoz, decemberben még a szénellátás sem volt biztosított a gyárban. A korábbi felelőtlen vezetés hanyagsága miatt több ezer munkahely került veszélybe - hangsúlyozta.

"Az elmúlt tíz hónapban nagy utat tettünk meg" - fogalmazott Nagy Márton, hozzátéve, hogy a megállapodás az iparág jövőjét jelentő zöld acélgyártást alapozza meg, és ezzel több ezer munkavállaló helyzete válik hosszú távon kiszámíthatóbbá.

A Dunaferr szerepe nemzetgazdaságilag is kiemelt, hiszen a hazai acélgyártás hozzájárul a gazdasági szuverenitás növeléséhez is - jelezte. Elismerte, hogy az átállás a zöld acéltermelésre kihívást jelent, de hozzátette, hogy egyben óriási lehetőségeket is rejt versenyképességi szempontból.

Az együttműködésben a két cég szén-dioxid-mentesítési tervet dolgoz ki és hajt végre, ennek köszönhetően a Dunaferr a szénalapú acélgyártásról az elektromos ívkemencés technológiára tér át, akár 80 százalékkal csökkentve közvetlen szén-dioxid-kibocsátását.

A sajtótájékoztatón Sanjeev Gupta elmondta, hogy a Liberty Steel globális tevékenységében gyors ütemben áll át az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású technológiákra, és célja, hogy az évtized végére karbonsemlegessé váljon, két évtizeddel korábban versenytársainál.

Az átalakulás befejeztével a Dunaferr Európa egyik legmodernebb acélgyártójává válhat - mondta.

A régió országai - Csehország, Románia, Lengyelország és Magyarország - nemcsak Európában, hanem globálisan is meghatározó szereplői lehetnek a világ zöld acéltermelésének - mondta, és reményét fejezte ki, hogy a Dunaferr átvételének uniós jóváhagyása hamarosan megtörténik.

A zöld acéltermelés technológiai hátterét a kínai állami tulajdonú CISDI Engineering Co. biztosítja. A társaság több mint öt évtizedes mérnöki tanácsadási és tervezési tapasztalattal rendelkezik, elsősorban fémipari projektben vesz részt. A cég elnöke, Hsziao Hszüeven közölte: minden technikai támogatást megadnak a Liberty Steel Group számára a zöld acélgyártás megvalósításában és az európai szén-dioxid-semlegesség elérésében.

A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem közölték, de Fábián Gergely a GFM iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára az MTI érdeklődésére elmondta, hogy annak értéke több százmillió euró.

Az Európai Unió fúzió kontrollja a Dunaferr átvételéről október elején zárulhat - tette hozzá.

A Liberty Steel Group nyáron a felszámolási eljárás keretében adott be érvényes és nyertes pályázatot a magyar cégre, de még nem gyakorol tulajdonosi jogokat a magyar vállalat felett, mivel ehhez még az Európai Unió jóváhagyására van szükség.

A Liberty Steel Group a GFG Alliance része, amely összefogja az indiai üzletember Sanjeev Gupta és családja tulajdonában lévő globális vállalkozásokat és befektetéseket. A GFG Alliance 30 országban 35 000 embert foglalkoztat, éves bevétele meghaladja a 20 milliárd dollárt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az oroszok egy újabb települést foglaltak el – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Béketervet készít Ukrajna a háború befejezésére, az oroszok egy újabb települést foglaltak el – Híreink az ukrajnai háborúról szombaton

Hammer típusú okosbombával támadták az ukrán légierő tagjai az oroszországi Belgorod megyét. Mindeközben Csasziv Jar heves ostrom alatt áll, termobárikus fegyverekkel lőtték a várost. Tegnap délutánra az orosz hadsereg elfoglalta a donyecki Razdolivkát, a közép-ukrajnai Dnyipro városában pedig orosz rakétacsapás ért egy kilencemeletes lakóépületet. Tegnap újabb villámszankciókról döntött az EU az oroszok ellen, az amerikai hadsereg pedig 4,5 milliárd dollár értékű többéves szerződést ítélt oda a Lockheed Martinnak. Az oroszok bejelentették: elfoglalták a donyecki Szumi települést. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×