eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels.com

Farkasszemet néznek a felek a balatoni ingatlanpiacon

Kettőn áll a vásár: az eladók pénzbeli elvárásai messzire kerültek a vevők vásárlóerejétől. Torlódnak az ingatlanok a piacon.

Egyre több az eladó ingatlan a Balatonnál, az ok pedig nem egyszerűen az, hogy most magasak az árak, az eladók pedig most akarnák hirtelen pénzzé tenni ottani ingatlanukat; az eladók nem nagyon akarnak árat csökkenteni, a vevők viszont ezeken az árakon nem hajlandók vásárolni - derül ki a Pénzcentrum cikkéből.

A pangás elsősorban az állandó lakhatás céljára vásárolt, illetve épített ingatlanok piacán figyelhető meg, a nyaralóknál valamivel dinamikusabb a helyzet Krausz Gábor, a Balla Ingatlan siófoki irodájának szakmai vezetője szerint.

A leállás irányába hat persze a magas kamatú hitelezés is, nem vásárol most, akinek hitelt kell hozzá felvennie.

Az eladók viszont jellemzően úgy vélekednek, "tudnak várni", legfeljebb 5-10 százalékos alkuba mennek bele. (A vevők abban reménykedhetnek, hogy az infláció mérséklődésével a hitelezés is újraindul.)

Krausz Gábor közben azt is leszögezi: a pangásnak később árcsökkentő hatása lesz, ez azonban egyelőre nem jelentkezik még, csak egyes esetekben.

Amire még rávilágít, hogy a bátrabb alkudozókat a helyzet felélénkítette, illetve a befektetők a pangás mentén könnyebben találnak most kivitelezőt is.

A legkeresettebb ingatlanok most az “olcsó ingatlanok”, melyek azért viszonylag közel találhatók a tóhoz, és többnyire garzonlakások vagy 40-50 négyzetméteres, önálló nyaralók. Ezeket 40-60 millió forintért keresik a vevők.

A legkeresettebb helyszínek közé egyébként a déli parton most is Zamárdi és Siófok tartozik, míg az északi parton Balatonfüred. Utóbbi azonban olyan szinten megdrágult, hogy sokan, akik az északi parton szeretnének vásárolni, inkább más településeken néznek körül. Számukra vagy a Káli-medence vagy Balatonalmádi jöhet szóba, bár az előbbi fővárostól való távolsága a szakértő szerint némileg megnehezíti az értékesítést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×