eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán
Coronavirus vaccine ready for worldwide administration. Syringe with coronavirus vaccine reflected in glass with European Union flag on background
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Az unió felkészült bármilyen újabb világjárványra

Az EU több gyógyszergyártóval is megállapodott, hogy egy jövőbeli globális egészségügyi vészhelyzet esetén évi 325 millió vakcina előállítására alkalmas szabad kapacitást tartalékoljanak.

A szerződés nem érinti a korábban megkötött, koronavírus-oltásra vonatkozó megállapodásokat- írja a Reuters nyomán a vg.hu.

A megállapodásnak az a célja, hogy a kormányokat és a vállalatokat ne érje meglepetésként a következő világjárvány, az annak kezelésére szolgáló eszközök és gyógyszerek pedig rövid időn belül rendelkezésre álljanak a lakosság számára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgeti a kormányokat és a gyártókat is, hogy a jelenleg tárgyalás alatt álló globális járványügyi megállapodás értelmében építsenek ki egy stabil infrastruktúrát, amellyel

elkerülhető lett volna a koronavírus-járvány idején bekövetkezett „katasztrofális kudarc”.

A jelenlegi tervezet alapján a tesztek, vakcinák és egyéb kezelések legfeljebb 20 százalékát a globális ügynökségeknek kell fenntartania, hogy azokat időben szét lehessen osztani a szegényebb országokban is. Ehhez a mennyiséghez azonban tartós, nagy méretű gyártási kapacitásra van szükség, az uniós megegyezés pedig ennek a részét képezné.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×