eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Flickr / Gideon Benari

Befektetésre ajánlja Magyarországot a Fitch, indokolta a negatív kilátást is

A Fitch Ratings a háborús válság ellenére továbbra is befektetésre ajánlja Magyarországot, miután megerősítette hazánk 'BBB' besorolását változatlanul negatív kilátás mellett - közölte a Pénzügyminisztérium.

Megerősítette Magyarország hosszú futamidejű devizaadósság-kötelezettségeinek befektetési ajánlású besorolását a Fitch Ratings.A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy a következő években 3 százalékos ütemre gyorsuló átlagos növekedést vár a magyar gazdaságban.

A Fitch Ratings péntek éjjel Londonban bejelentett döntése alapján érvényben maradt a magyar szuverén devizakötelezettségek "BBB" szintű osztályzata.

A besorolás megerősítéséhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte: a magyar "BBB" osztályzatot a hasonló besorolású gazdaságokéhoz mérve

  • erőteljes strukturális jelzőszámok,
  • a beruházások táplálta sorozatos gazdasági növekedési eredmények és
  • a robusztus nettó működőtőke-beáramlás támasztja alá.

A cég megerősítette a szuverén besorolás kilátását is, amely január óta negatív, de a "BBB" minősítés továbbra is azt jelzi, hogy a Fitch Ratings a befektetésre ajánlott kategóriában tartja Magyarországot.

A Fitch négy éve javította a jelenlegi "BBB"-re a magyar államadósság besorolását az addigi "BBB mínusz"-ról.

Az elemzés kiemeli, hogy a magyar gazdaság külső pozíciói jelentősen javultak az idén az energiaimport költségeinek csökkenése nyomán. A hitelminősítő hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország el tudta kerülni a legutóbbi fűtési szezonban a földgázellátás adagolását, bár a cég véleménye szerint továbbra is kockázati tényező, hogy az ország erősen függ az orosz energiahordozó-szállításoktól.

A Fitch Ratings

az osztályzat negatív kilátását a makrogazdasági politika körüli hitelességi kockázatokkal magyarázza.

A hitelminősítő úgy véli, hogy a kiugró nyereségekre kivetett szektorális különadók miatt magasak a szabályozói oldalról érvényesülő terhek.

  • Az infláció a legmagasabb az Európai Unión belül,
  • az árkorlátok nem bizonyultak hatékonynak,
  • miközben emelték az államháztartás költségeit, a monetáris politika transzmissziós funkciójának érvényesülését pedig az egyes jelzáloghitelek kamataira megállapított, célzott felső korlátok hátráltatják - vélekednek a Fitch Ratings londoni elemzői.

A cég ugyanakkor hangsúlyozza: továbbra is arra számít, hogy Magyarország megállapodásra jut Brüsszellel az európai uniós folyósítások ügyében, bár a hitelminősítő szerint továbbra is bizonytalan e folyósítások időzítése és mérete. Ha a nemrégiben elfogadott igazságszolgáltatási reformot az Európai Bizottság elfogadja, az 10 milliárd euró körüli kohéziós finanszírozást szabadíthat fel a 2021-2027 közötti pénzügyi keretből.

Bár a Fitch az idén stagnálásra számít a magyar gazdaságban, várakozása szerint azonban a nettó export pozitív módon járul hozzá a növekedéshez. tekintettel az erőteljes exportteljesítményre és a csökkenő importra.

A cég előrejelzése mindezek alapján azt valószínűsíti, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) a 2024-2025-ös időszakban éves átlagban 3 százalékkal bővül.

A tizenkét hónapra számolt infláció 8-10 százalékra lassul az idei év végéig, 2024 egészében átlagosan 5 százalék lesz, és

2025-ben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) központi célszintjének közelébe, 3,1 százalékra tér vissza.

A hitelminősítő arra is számít, hogy a GDP-arányos államadósság-ráta az idén 68,1 százalékra csökken a tavaly mért 73,3 százalékról, és 2027-ig 60 százalék alá süllyed, mindenekelőtt az elsődleges államháztartási többletek révén.

A Fitch Ratings a magyar folyómérleg-egyenleg jelentős javulását is valószínűsíti: előrejelzése szerint a deficit a tavalyi 8 százalékról az idén 3,4 százalékra csökken, elsősorban a robusztus exportteljesítmény eredményeként.

Címlapról ajánljuk
A határ a csillagos ég - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben
Új EU-frakció

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×