eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: pixabay

Hihetetlenül nagy összeggel támogatja Svájc a bankmentést

A jegybank 100 milliárd svájci frank (40 ezer milliárd forint) likviditási támogatást nyújt.

A svájci UBS bankház veszi át a pénzügyi nehézségekkel küzdő riválisát, a Credit Suisse-t. Az új tulajdonos 3 milliárd svájci frankért (1200 milliárd forint) vásárolja meg a csődközelbe jutott pénzintézetet.

A Credit Suisse UBS általi átvétele megoldás a pénzügyi stabilitás biztosítására, és a svájci gazdaság védelmére ebben a rendkívüli helyzetben - hangsúlyozták a svájci központi bank és az alpesi ország más hatóságai.

A második legnagyobb svájci bank átvétele a legjelentősebb bankfúzió Európában a 2008-as pénzügyi válság óta.

A mostani döntést a két bank, valamint a politikai élet és a felügyeleti hatóságok képviselőinek hosszadalmas tárgyalásai előzték meg a hétvégén.

Az UBS a felvásárlás kockázatainak enyhítésére a svájci kormánytól 9 milliárd svájci frank (3600 milliárd forint) garanciát is kap bizonyos veszteségekre.

A 167 éves Credit Suisse az amerikai Silicon Valley Bank és a Signature Bank összeomlása nyomán sodródott válságba és a héten a svájci jegybanknak 50 milliárd svájci frankos (20 ezer milliárd forint) likviditási hitellel kellett kisegítenie.

A két bank egyébként az utóbbi évben gyökeresen eltérő eredményt tudott felmutatni.

Míg az UBS 2022-ben 7,6 milliárd dolláros (2800 milliárd forint) profitot termelt, addig a Credit Suisse veszteségei 7,9 milliárd dollárt (2900 milliárd forint) tettek ki. A Credit Suisse részvényei a tavalyi évhez képest 74 százalékkal estek, ugyanakkor az UBS részvényei viszonylag változatlan szinten maradtak.

Mindkét bank a 30 globális rendszerfontosságú pénzintézet közé tartozik, amelyek az illetékes hatóságok szoros megfigyelése alatt állnak, különös tekintettel arra, hogy a Credit Suisse összeomlása az egész pénzügyi rendszerre hatással lenne.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×