eur:
396.37
usd:
370.76
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Arrival of the storm on the countryside
Nyitókép: DEBOVE SOPHIE/Getty Images

Országszerte egyre több helyen találkozhatunk majd munkagépekkel

Megkezdődött a munka a földeken, a gazdák ígéretes szezon elé nézhetnek.

A jó idő megérkeztével a hazai termőföldeken is megkezdődött a munka. Bár az év eleji csapadékos időjárás miatt az ország egyes részein a tavalyi aszály után a belvíz miatt fájhatott a gazdák feje, a szeles, napos időjárásnak köszönhetően a termelők egyre több területen tudnak rámenni a földekre, hozzálátva az előkészületeknek.

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a VG-nek elmondta: bár már sokan jelezték, hogy elkezdték a munkálatokat, egyelőre csak a próbamunkák időszakában vagyunk. A következő hetekben azonban várhatóan országszerte egyre több helyen találkozhatunk majd traktorokkal és munkagépekkel. A szakember szerint a mostani időszakra jellemző viharos szélnek nem örülnek a gazdák, az erős széllökések kiszárítják a talajt, a földek porosodnak, és a szél elhordja a talaj felső rétegét.

„A tavaszi fejtrágyázás már korábban elkezdődött, a jelenlegi műtrágyaárakat pedig elfogadhatónak tartják a termelők” – tette hozzá Petőházi Tamás.

Arra a kérdésre, hogy a tavalyi jelentős visszaesés után idén milyen forgalom várható a hazai műtrágyapiacon, a szakember nem tudott egyértelmű választ adni. Szerinte az eladásokat a műtrágya ára mellett a gabonapiaci árak alakulása fogja befolyásolni.

Ha a gazdák úgy ítélik meg, hogy megéri a korábbi mennyiséget vásárolni, akkor lesz forgalom, ha nem, akkor folytatódhat a múlt évi visszaesés.

A szakember mások mellett arra is kitért, hogy a kevesebb műtrágyahasználat hátrányait egyelőre nem érzik a gazdák, a terméseredmények szempontjából nem várható emiatt visszaesés. Ennél sokkal érzékenyebben érintheti a hazai szántóföldi növénytermesztést a víz és annak hiánya.

Az őszi vetések állapotával kapcsolatban egyelőre nem kívánt nyilatkozni Petőházi Tamás, az országos felmérés ugyanis még nem ért véget.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×