eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc
Steel oil pipes from refinery in desert during sunset.
Nyitókép: imaginima/Getty Images

Önkényes döntést hozott Oroszország az olajkitermelésről

Oroszország 5 százalékkal csökkenti a nyersolaj kitermelését márciustól.

Napi félmillió hordóval kevesebb olajat termel ki márciustól Oroszország: két hónappal a Moszkvával szemben alkalmazott szankciók bevezetését követően hozták meg a döntést.

"Nem fogunk olajat eladni azoknak, akik közvetlenül vagy közvetve ragaszkodnak az árplafon elveihez. Ehhez alkalmazkodva Oroszország márciustól önkéntesen napi 500 ezer hordóval csökkenti a kitermelését. Ez hozzájárul majd a piaci viszonyok helyreállításához" – fogalmazott Alekszandr Novak energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes.

A CNN cikke szerint ez a mennyiség az orosz olajkitermelés 5 százalékának felel meg. A Brent nyersolaj határidős jegyzése 2,7 százalékot ugrott a hírre péntek reggel, majd kisebb korrekcióra került sor, de továbbra is magasabban állt a jegyzése 15 óra körül a reggeli szintekhez képest. Reggel 8 órakor a Brentet 84,31 dolláron jegyzeték hordónként, Alekszandr Novak bejelentésére 87 dollár közelébe drágult, majd 85,50 dollárra gyengült vissza 15 órára.

Oroszország olajtermelése alig változott az elmúlt hónapokban, napi 9,8-9,9 millió hordó volt. A miniszterelnök-helyettes szerint februárban is ezen a szinten várható.

A Reuters szerint

Oroszország a Szaúd-Arábiát is magában foglaló OPEC+ termelői csoporttal való konzultáció nélkül döntött a termelés csökkentéséről.

Az OPEC+ októberben döntött arról, hogy napi kétmillió hordóval csökkenti a kitermelést, és azóta nem módosította ezt az álláspontot.

December 5-től érvényes az az olajembargót is tartalmazó hatodik szankciós csomag Oroszországgal szemben, amely megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az EU-ba, de átmeneti kivételt biztosít a csővezetéken érkező kőolajra azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek földrajzi helyzetük miatt nem rendelkeznek más lehetőségekkel. Egyben árplafont is megállapítottak: ez a kőolaj esetében hordónként 60 dollár, a benzin és a gázolaj esetében hordónként 100 dollár, a fűtőolajnál pedig hordónként 45 dollár.

Címlapról ajánljuk
Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Guruló rendelők a hiányzó háziorvosok helyett – így működik a telemedicinális gyógyítás

Az elmúlt egy évben a leghátrányosabb helyzetű hazai települések közül negyvenben indult el a telemedicinális ellátás, amellyel a megszűnt háziorvosi rendeléseket igyekeznek pótolni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője azt mondta az InfoRádióban, hogy a visszajelzések döntő többsége pozitív, a modern technológia segítségével akár több száz kilométeres távolságból is tudnak tanácsokat adni az orvosok.

Amerikai bevásárlókörúton a német védelmi miniszter: az Egyesült Államok szállít, Németország fizet

Két legyet egy csapásra – így foglalható össze leginkább Németország védelmi miniszterének az Egyesült Államokban tett látogatása. Boris Pistorius egyrészt határozott kommunikációval igyekezett hangsúlyozni, hogy a szövetségesek számíthatnak Németországra,. Másrészt nem hagyott kétséget afelől, hogy országa számít az Egyesült Államok támogatására.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Nem ostobaság, ha működik: ez az otromba orosz találmány lehet a harckocsi-fejlesztés jövője?

Nem ostobaság, ha működik: ez az otromba orosz találmány lehet a harckocsi-fejlesztés jövője?

Biztos sokan emlékeznek arra, ahogy az Ukrajna elleni invázió előtt felvonultak az első „tyúkketreccel” felszerelt orosz harckocsik a határon, a nemzetközi szemlélők pedig kíváncsian várták, mit tud majd az improvizált megoldás az ukrán hadsereg modern drónjai, páncéltörő rakétái ellen. A komikusnak tűnő védelmi rendszer félig-meddig hatásosnak bizonyult, még ha talán nem is annyira, mint azt az orosz harckocsizók remélték, hiszen a páncéltörő rakétákat nem fogta meg. Az új felszerelés azonban nem lehet teljesen használhatatlan, hiszen nemzetközi szinten is elkezdett terjedni: a Gáza elleni invázióban résztvevő izraeli Merkavák tetejére is felkerült a „tyúkketrec.” Most újabb otromba és komikus „innováció” jelent meg az orosz harckocsikon: immáron a teljes páncéltestet elfedték egy nagy méretű, kerti fészerre hasonlító improvizált páncélréteggel. Az ukránok gyorsan el is nevezték az ilyen harcjárműveket „teknőstanknak", amit az orosz bloggerek is átvettek. Bár egy kétségkívül bizarr szerkezet lett a „fejlesztés” eredménye, nem biztos, hogy teljesen ostobaság, bizonyos fegyvertípusok ellen hatékony lehet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×