eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Smiling man lying on the couch and shopping online with credit card and laptop
Nyitókép: filadendron/Getty Images

Drágultak a banki szolgáltatások

A mindennapi bankoláshoz kötődő kiadások tavaly 5,9 százalékkal nőttek, ez elmarad a múlt évi 14,5 százalékos éves átlagos árindextől, ám az előző évekhez tempósabb drágulásról tanúskodik.

Decemberben 24,5 százalékkal nőttek az árak az egy évvel korábbihoz képest, 2022-ben pedig az éves átlagos áremelkedés mértéke 14,5 százalékot tett ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint. Számos termék és szolgáltatás ára nőtt, köztük a mindennapi bankolás díjait meghatározó, a statisztikai szakzsargonban pénzügyi szolgáltatásoké is, amelyek többek között a bankszámla-, bankkártyadíjakat, utalási kiadásokat is magukban foglalják - derül ki a money.hu összeállításából.

A legújabb statisztika szerint a szóban forgó pénzügyi szolgáltatásoknak a díjai a múlt év egészében pedig átlagban 5,9 százalékkal növekedtek. Ez ugyan elmarad az 14,5 százalékos inflációtól, de 2017 és 2021 között éves szinten 1,2-3,3 százalékkal nőttek csupán a pénzügyi szolgáltatások díjak a hivatalos adatok szerint.

A money.hu szakértői arra is felhívják a figyelmet, hogy akinek van bankszámlája, mindenképpen érdemes megnéznie a bankjától legkésőbb január végéig érkező egységes díjkimutatást, ebből ugyanis kiderül, hogy a múlt évben mennyibe került a bankszámlacsomag, mennyit kellett fizetni többek között a mobilbank és a netbank használatáért, a különböző tranzakciókért. A díjkimutatásban szereplő összeget el kell osztani 12-vel, így jön ki a havi átlagos bankolási kiadás.

Amennyiben ezt az összeget valaki soknak találja, egyrészt érdemes megnéznie, hogy vannak-e olyan szolgáltatások a listán, amelyekre fizet, de nincs rá szüksége, ebben az esetben azt a szolgáltatást tanácsos lemondani. Másrészt érdemes megnéznie, hogy van-e olcsóbb csomag a banki kínálatban. A hitelekhez hasonlóan ugyanis a mindennapi bankolási díjak esetében is jelentős különbségek lehetnek a bankok ajánlatai között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×