eur:
394.93
usd:
367.52
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
engineer working on checking equipment in solar power plant on the roof, Solar energy technology concept  and The energy concept of the universe and galaxies
Nyitókép: Pramote Polyamate/Getty Images

Egyszerűsödik a napelemes rendszerek telepítése - állapította meg az államtitkár

A napelemes pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés– közölte Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár – a TIM sajtóközleménye szerint – emlékeztetett, hogy miközben az európai emberek jelenleg szankciós árat fizetnek az energiáért, ráadásul azok elérhetőségében is fennakadásoktól lehet tartani, addig a magyar kormány sikeresen védte meg a rezsicsökkentést, melynek köszönhetően mindenki havonta hozzávetőleg 181 ezer forintot spórol meg az átlagos fogyasztásig. Emellett tűzifa-programmal, barnaszén-programmal, benzinárstoppal, élelmiszerár-stoppal és kamatstoppal támogatja a családokat.

Szintén a rezsicsökkentés megvédését szolgálja a magyarországi lakossági napelemes pályázat is, aminek segítségével a háztartások környezetszennyező fűtési rendszereiket megújuló energiaforráson alapuló, korszerű és környezetkímélő megoldásokkal válthatják ki – tette hozzá Steiner Attila. A pályázatra több mint 43 ezer támogatási kérelem érkezett, közülük eddig már több mint 25 ezer pályázó rendelkezik támogatói okirattal.

Az eddig megítélt támogatások összege meghaladja a 90 milliárd forintot.

A beérkezett pályázatok elbírálása az ősz folyamán lezárul.

Tekintettel arra, hogy a kormány a hazai költségvetés terhére teljes mértékben előfinanszírozza és a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervről szóló bizottsági megállapodásig biztosítja a szükséges forrásokat, a pályázat második szakaszáról az uniós támogatások felhasználásáról szóló hivatalos megállapodást követően születik döntés – olvasható.

Minden korábbinál nagyobb villamosenergia-hálózat fejlesztés is megkezdődött a megfelelő kapacitás biztosítása érdekében. A napelemes rendszerek gyors ütemű terjedésével a villamos energia hálózat fejlesztése is szükségessé vált, így a kormány ideiglenesen felfüggeszti a betáplálási lehetőséget az újonnan csatlakozó lakossági napelemes rendszerek esetében.

Ez nem befolyásolja a napelemes rendszerek használhatóságát,

hiszen a megtermelt energiát közvetlenül a háztartás használhatja – emlékeztetett Steiner Attila.

Az elmúlt években az állami támogatásoknak köszönhetően a napenergia hasznosítása egyre nagyobb mértékben növekedett, hazánk már most a Paksi Atomerőmű kapacitásának több mint másfélszeresével, jelenleg kb. 3,3 GW már működő napelemes kapacitással rendelkezik, így a 2030-ra tervezett 6 GW-os célszámot már korábban eléri az ország – vélekedett az államtitkár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×