eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Most érdemes óvatosan vezetni, elszállnak az autófényezés, -kalapálás árai

Október 1-jétől emelkedik az autófényezés ára és a szerelési óradíjak is. A márkakereskedések igyekeznek a gázfűtést kiváltani, de változhat a nyitva tartás is. A helyzetről a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke beszélt az InfoRádiónak.

A márkakereskedések általában nagy energiafogyasztók, ezért már jó ideje több évre szóló szerződéseket kötnek a szolgáltatókkal - mondta Gablini Gábor. Hozzátette azonban, hogy akiknek mostanában járt le a szerződésük, azok már megdöbbentő drágulással szembesülhettek. Míg három héttel ezelőtt a gázra az általános ajánlat a korábbi ár hétszerese volt, addig a napokban már 15,5-szörös áron kínálták az energiahordozót a kereskedéseknek.

De még ennél is riasztóbb, hogy a szolgáltatók az következő évre euróalapon akarnak csak szerződni. Sőt, már arról is hallani, hogy

nemcsak az euróalapú elszámolást tervezik bevezetni, hanem az energiaárakat, a mindenkori tőzsdei árfolyamhoz szeretnék igazítani.

A Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke azt is elmondta, hogy már évekkel ezelőtt megkezdték a hatékonyabb energiafelhasználásra való áttérést, amely egyébként maguk az autógyárak is ösztönzik a kereskedőiket. Ez most egy pillanat alatt nem lehetőség, hanem kötelezettség lett.

Gablini Gábor arról is beszélt, hogy az autókereskedések mindenek előtt a gázfogyasztásukat igyekeznek csökkenteni és ehhez alternatív megoldásokat keresnek. Több féle lehetőség kínálkozik erre, az inverteres klímáktól a geotermikus fűtésen át az elektromos kazánokig. Ugyanakkor arra is kell ügyelniük, hogy ne veszítsék el az ügyfeleik bizalmát. Szerinte ebbe még beleférhet, hogy mostantól a szalonokban nem egy pólóban, hanem mondjuk kiskabátban lehet megtekinteni az autókat.

A szakmai szervezet elnöke azonban kizárta, hogy a megemelkedett rezsiköltségeket áthárítsák az ügyfeleikre.

Bár egy kivétel azért akad, mégpedig az autófényezés. Gablini Gábor elmondta, hogy ez egy rendkívül energia igényes művelet ezért jelentősebb áremelkedéssel számolhatunk. Hozzátette azonban, hogy a drágulás koránt sem lesz olyan meghökkentő, mint például egy élelmiszer áruházban vagy nagyon sok más területen.

"Mi az általános drágulásnál jóval kisebb emelésben gondolkodunk október 1-jétől" - hangoztatta az InfoRádiónak Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke.

Az olaj- és gázpiaci kilátásokról beszélt Pletser Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában:

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×