eur:
394.85
usd:
367.87
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
LOS ANGELES, CALIFORNIA - JUNE 22: Packages of Juul e-cigarettes are displayed for sale in the Brazil Outlet shop on June 22, 2022 in Los Angeles, California. The Food and Drug Administration (FDA) is reportedly preparing to order Juul Labs Inc. to remove its e-cigarette products from the U.S. market. (Photo by Mario Tama/Getty Images)
Nyitókép: Mario Tama/Getty Images

Megütötte a bokáját a tinikre „hajtó” e-cigis cég

Az amerikai Juul 438,5 millió dollárt fizet három tengerentúli államnak, amiért fiatalkorúakat célzó hirdetésekkel reklámozta termékeit.

A Juult Texas, Oregon és Connecticut államok perelték be, miután éveken át vizsgálták a cég hirdetési stratégiáját. A Juult korábban már több másik állam, városi önkormányzat és tankerület is perbe fogta, miután a termékei elképesztő népszerűségre tettek szert a kiskamaszok körében.

A cég pedig rá is játszott erre: óriásplakátjain tininek kinéző modellek szívták az e-cigit, reklámkampányaiban rajzfilmkarakterek szerepeltek, a korábbi periratok szerint pedig a cég olyan, kifejezetten gyerekeknek szóló csatornákon vásárolt reklámspotokat, mint a Cartoon Network vagy a Nickelodeon. A Juul máshogy is bátorította, vagy legalábbis nem gátolta a fiatalok dohányzását, például iskolai címekre is kiszállította az online megrendeléseket – idézi a Reuters-t a 444.hu.

Az amerikai tisztviselők szerint a Juul azzal akarta megszedni magát, hogy egy újabb generációt szoktat rá a nikotinra.

A Juul előzőleg már fizetett kártérítést hasonló perekben négy másik amerikai szövetségi államnak, és több ügye még folyamatban van. Korábbi nyilatkozatuk szerint viszont 2019 óta teljes fordulatot vett a marketing-stratégiájuk és kivonták a fiatalok körében népszerű ízesített e-cigiket a piacról. Arra is ügyelnek, hogy a termékükön, fokozottan hívják fel a fiatalok figyelmét a dohányzás káros hatásaira.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×