eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Hotel Solar Nagyatád
Nyitókép: hotelsolar.hu

Flesch Tamás: ez pusztítóbb a Covidnál

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke nyolc-tízszeres rezsiemelkedésről beszélt a szállodák esetében, és azt is elmondta, miért vészjóslóbb most a helyzet, mint az elmúlt két és fél évben a világjárvány alatt volt.

A rezsiköltségek elszabadulásának pusztítóbb a hatása a turizmusban és a vendéglátásban, mint amilyen károkat a Covid-járvány idején kellett ennek a szektornak elszenvednie – idézi a Telex a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke ATV-nek adott interjúját.

Flesch Tamás szerint fundamentális gondok vannak, ezt semmilyen észszerű kiadáscsökkentéssel nem tudják ellensúlyozni.

A szállodák energiakiadása az elmúlt hónapokban megugrott, Flesch Tamás elmondta:

  • az áramnál tízszeres,
  • a gáznál nyolcszoros

szorzóval szembesültek néhányan. Sőt, előfordul, hogy gázra nem kapnak ajánlatot a kereskedőktől.

Hogy miért rosszabb a mostani helyzet, mint a Covid miatti zárások idején, arra két okot mondott:

  • egyfelől szerinte akkor mindenki számíthatott rá, hogy „záros határidőn belül” lesz oltóanyag,
  • másfelől a mostani infláció és energiaválság nemcsak egy-egy ágazatot sújt, hanem az egész országot, és ez visszaveti a keresletet.

Ráadásul a járvány után nem maradtak tartalékok az ágazatban.

A KSH friss adatai is alátámasztják a tiszteletbeli elnök által elmondottakat:

Flesch Tamás szerint bezárási hullám jöhet, abból a 300-350 ezer emberből, aki a turizmusban és a vendéglátásban dolgozik Magyarországon, akár 20-25 százalék is állástalanná válhat.

Méretüktől függően sokszorozódhatnak a vendéglátóegységek költségei az energiaválság alatt – mondta korábban érdeklődésünkre Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke.

Sorra zárnak be a 30-40 éven át nyitva tartó éttermek, mondta Kovács László, ő is arról beszélt, hogy nincs hova emelni az árakat, mert nincs kinek.

A felmérések sem mutatnak szebb jövőképet. A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége és a GKI Gazdaságkutató frissen közzétett felmérése szerint a turizmus minden alágazatára kiterjedő, reprezentatív turizmus konjunktúra index (tki) augusztusban mínusz 13 ponton állt, a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán, ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén romlónak érzékelik. Júliushoz képest az index értéke 10 ponttal csökkent, a csökkenés elsősorban a szálláshely-szolgáltatást érintette.

Lesz-e, és megfizethető lesz-e a gáz és az áram Európában és Magyarországon? Mi lesz a rezsiköltségekkel? – egyebek mellett ezekről a kérdésekről is beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×