eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pixabay

"-13 százalékosnak" érzik a tendenciát a turizmus szereplői

Az ágazat szereplői helyzetüket enyhén romlónak érzékelik a turizmus minden alágazatára kiterjedő kutatás alapján.

A turizmus minden alágazatára kiterjedő, reprezentatív turizmus konjunktúra index (tki) augusztusban mínusz 13 ponton állt, a mínusz 100 és plusz 100 közötti skálán, ami azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén romlónak érzékelik. Júliushoz képest az index értéke 10 ponttal csökkent, a csökkenés elsősorban a szálláshely-szolgáltatást érintette - közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) és a GKI Gazdaságkutató az MTI-vel.

A turizmus teljesítmény várakozások indexe (a szálláshely-szolgáltatásban vendégéjszakák számát, a vendéglátásban a vendégek számát, az egyéb turisztikai szektorban tevékenységtől függően a vendégek/ügyfelek/foglalások számát méri) plusz 7 pontra emelkedett 2022 augusztusában, így az előző hónapokhoz hasonlóan meghaladta a GKI EU számára készülő konjunktúrakutatásában mért szolgáltatási szektor indexét (mínusz 6 pont), valamint a nemzetgazdasági átlagot is (mínusz 2 pont). A turizmus egyes alszektorai közül a szálláshely-szolgáltatásban és az egyéb turisztikai szektorokban átlagot meghaladó (+11, illetve +16 pont), míg a vendéglátásban ennél alacsonyabb és negatív (-8 pont) az index.

Az elemzés szerint a következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 30 százaléka növekedést vár a vendégéjszakák számában (utóbbiak kétharmada jelentős növekedést), 50 százalékuk stagnálást, és 20 százalékuk vár visszaesést. A vendéglátásban működők 20 százaléka vár vendégforgalom növekedést, míg 42 százalék stagnálást, 38 százalékuk pedig visszaesést vetít előre.

A vállalkozások átlagos üzleti helyzete az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest javult, plusz 12 ponton állt augusztusban. Júliushoz képest azonban 8 ponttal csökkent a mutató értéke. A mutató értéke a legalacsonyabb és negatív a vendéglátásban, mínusz 8 pont, míg plusz 13 pont a szálláshely-szolgáltatásban, illetve plusz 27 pont az egyéb turisztikai szektorban. A létszám kategóriák közül egyedül a 15 főnél többet foglalkoztató cégek üzleti helyzete romlott az elemzés szerint.

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest plusz 4 ponton állt az év 8. hónapjában, ami azt mutatja, hogy nagyon lassú ütemben, de nőtt a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. A következő három hónapra mínusz 3 pontot mértek, ez alapján a cégek nagyon kis mértékben, de csökkentik a munkaerőállományt. Ez a szezonális hatások miatt (a nyári főszezon végeztével) természetes - közölték.

A turisztikai cégek 79 százaléka áraik, 55 százaléka a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónapra.

Az árnövekedés átlagosan 15 százalékot, míg a működési költségek növekedése 27 százalékot tett ki. Vagyis a cégek nem hárították át az összes költségnövekedést a fogyasztókra, elsősorban a profitjuk rovására egy részét "lenyelték" - közölték.

Augusztusban a turisztikai cégek 35 százaléka jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 59 százalékuk nem változtat az árakon, míg 6 százalék jelzett csökkentést. Utóbbi 5 százalékponttal alacsonyabb, mint júliusban. A szálláshely-szolgáltatásban már a szezonkezdetkor lezajlottak az áremelések, ezért mindössze 25 százalékos az emelést tervezők aránya, miközben a vendéglátásban főként az élelmiszerárak emelkedése miatt 56 százalék, míg az egyéb turisztikai szektorokban 26 százalék tervez emelni. A turisztikai cégek 31 százaléka a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog - jelezték.

A VIMOSZ a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen dolgozta ki a turizmus konjunktúra indexet, amely idén április óta havi gyakorisággal méri az ágazatban a konjunktúra várható alakulását, információt nyújtva ezzel a várható trendekről.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×