eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
An elderly man puts a coin in an empty wallet. Poverty in retirement concept. Special toning
Nyitókép: Stas_V/Getty Images

Kiszámolták, mekkora lesz a nyugdíjprémium

Bár a magyar gazdaság a második negyedévben várakozáson felül teljesített, az év végére jócskán lelassulhat a GDP növekedése. Márpedig ettől függ, hogy mekkora lesz a nyugdíjprémium.

A tavalyi 80 ezer forintos nyugdíjprémium után sokan az idén is hasonló bónuszt várnak – írja az azenpenzem.hu. Pedig a portál szerint az idei nyugdíjprémium meg sem fogja közelíteni a 2021-est. Ennek legfőbb oka a gazdaság egyre lassuló bővülése. Ezt több elemző is megerősítette a netes gazdasági lapnak. Bár a második negyedév meglepően jó eredményt hozott, a Magyar Nemzeti Bank és több más pénzintézet is a GDP növekedésének erőteljes csökkenését prognosztizálja az év végéig.

A prémiumot úgy számolják ki, hogy a nyugdíj negyedét, de legfeljebb 20 ezer forintot veszik alapul, amit akkora szorzószámmal növelnek, mint amennyivel meghaladja a növekedés a 3,5 százalékot – ez az érték hat százalékos növekedésnél 2,5.

Eszerint

az idén legfeljebb 40-50 ezer forintos bónuszt remélhetnek a nyugdíjasok.

Bár ezen a kormány még módosíthat – teszi hozzá a portál.

Ugyanakkor a lap által összeállított nyugdíjas vásárlói kosár árai majdnem 60 százalékos drágulást mutatnak. Ez pedig annyit jelent, hogy egy 50 ezres prémium vásárlóértéke valójában jó, ha 30 ezer forintnak felel meg.

Azt sem szabad elfelejteni – teszi hozzá a gazdasági lap –, hogy minél alacsonyabb ellátást kap valaki, annál nagyobb tételt jelent kiadásaiban az élelmiszer és persze a rezsi. Így aztán idős emberek tömege kerülhet most súlyos megélhetési válságba.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×