eur:
394.45
usd:
365.3
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Mischa Keijser/Getty Images

Gázpiac - Az Egyesült Államok kemény falba ütközött

Épp azon dolgozik Washington, hogy a megemelkedett árakon már piacképes palagázt minél nagyobb mennyiségben exportálja, többek között Európába is. Ám a kivitel veszélybe került.

Folyamatos nyomás alatt tartja az amerikai kormányzat a hidraulikus kőzetrepesztéses technológiát alkalmazó amerikai olaj- és gázcégeket. Egyrészt a hazai kitermelés növelése révén szeretné lenyomni a világpiaci olajárakat, másrészt az exportot akarja felhasználni arra, hogy növelje befolyását a globális, de főleg az európai olaj- és cseppfolyós gáz (LNG) piacon - kezdte összeállítását a vg.hu.

A portál a Reuters hírügynökséget idézve arról ír, hogy az amerikai LNG kivitel az idei első félévben 12 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi helyzethez képest, így meghaladta a másik két LNG nagyhatalom, Katar és Ausztrália exportját. A 100 dollár környéki olajár és az egekben lévő gázárak a magánszektor számára vonzóak is az új mezők nyitásához, ám komoly problémát okoz, hogy nincs elegendő berendezés a kitermelés növeléséhez.

A következő másfél év során a kitermelésnövelés legfőbb akadálya a berendezések hiánya marad, miközben megmaradnak a dráguló hitelek, a beszállítói láncok akadozottsága, a munkaerőhiány jelentette további nehézségek a Reutersnek nyilatkozó szakértők szerint.

Az amerikai nyersolaj kitermelés az idén éves átlagban

naponta 11,9 millió hordóra eshet vissza a pandémia előtti rekordszintet jelentő 12,3 millióról

- áll az US Energy Information Administration előrejelzésében.

Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×