Mint arról az Infostart is beszámolt, a múlt héten csődbe ment egy magát meghatározónak mondó sertésfeldolgozó cég, a Hajdú-Bihar megyei Kurucz-csoport. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta, minél később építi be egy húsipari cég az emelkedő önköltséget az értékesítési árakba, annál nagyobb az esély arra, hogy nem tud fennmaradni a romló piaci környezetben.
A szövetség elnöke szerint a csődben nagyon jelentős szerepe volt az elmúlt egy-másfél év gazdasági környezetváltozásának, ami drasztikusan rontotta a húságazat kilátásait. Meglátása szerint már az orosz-ukrán háború előtt jelentős áremelkedés ment végbe, de ezt a háború megsokszorozta. Úgy tudni, a közepes méretű, tízmilliárd forint feletti forgalmat bonyolító cégcsoportot a kormány kiemelt családi vállalkozásként kezelte, és egy 2019-es hárommiliárdos fejlesztésükhöz másfél milliárd forint állami támogatásban részesültek.
Éder Tamás azt mondta, ma a piaci környezet nem kedvez a sertéstartóknak, így a cégek áremelésre kényszerülnek túlélésük érdekében. Szerinte olyan mértékű költségnövekedés ment végbe, hogy már nem fedezi az élősertés ára a tenyésztői önköltségeket. Ráadásul hiába volt idén az év során eddig már több mint hatvan százalékos áremelkedés az élő állatoknál, a feldolgozók ezt az önköltségnövekedést, az energiaárak és a bérek növekedését
nem tudták még a fogyasztói árakba beépíteni.
Éder Tamás azt mondta, most mindenki abban reménykedik, hogy szép lassan a fogyasztók felé át lehet hárítani ezt a drágulást.
"Mindig el kell mondanom, hogy szakmai érdekképviseleti vezetőként a jövőre vonatkozó áfakulcsról sokat nem mondhatok, de ha mondhatnék is, akkor sem lennék most könnyű helyzetben."