eur:
393.15
usd:
364
bux:
72107.58
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Visszaesett a tabletek iránti kereslet, de nincs dráma a piacon

Az első negyedévben csökkent a leszállított táblagépek száma, igaz, az összesítések szerint ez a forgalom még mindig a Covid-járvány előtti szintet jelenti.

A Világgazdaság foglalta össze, hogy az IDC (International Data Corporation) előzetes adati szerint a január–márciusi időszakban 38,4 millió tabletet adtak el, ami éves összevetésben 3,9 százalékos visszaesés. Szakemberek szerint azonban

nem várható drámai fordulat a táblagépek piacán,

a mostani lassulás inkább a korábban már megszokott szezonalitás visszatérését jelzi. A gazdasági portál megjegyzi, hogy a Covid-járvány kitörése után jelentősen megnőtt a kereslet a mobileszközök, így a tabletek iránt is, ami egyben azt is jelenti, hogy a 2020-ban és 2021-ben ilyen készüléket vásárlók az idén még nem feltétlenül cserélik le az eszközeiket.

A kutatócég szakértői szerint érdekes jelenség, hogy miközben az érett piacokon egyértelműen a kereslet csökkenése figyelhető meg,

a feltörekvő piacokon néhány új szereplő sikeresen erősítette meg pozícióit,

különösen azok, amelyek az okosmobilok esetében már jelentős eredményeket értek el, például a Realme, az Oppo és a Xiaomi. Ezek a gyártók ugyan egyelőre nem fenyegetik a szegmens meghatározó vállalatainak helyzetét, viszont a választék növekedésével a fogyasztók mindenképpen jól járnak.

A legtöbb táblagépet az első negyedévben az Apple szállította le, igaz, az amerikai társaság 12,1 milliós forgalma 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A második pozícióban lévő Samsung viszont javítani tudott éves összevetésben, 8,1 millió tabletet szállított le, és ezzel 3,5 százalékkal múlta felül 2021. első negyedévi eredményét. A harmadik Amazon szintén tudott erősíteni, 6,3 százalékkal nőtt a forgalma, igaz, az ő esetében már jóval kisebb tételről van szó: 3,7 millió tabletet tudott eladni.

Az öt piacvezető gyártó közül a Lenovo értékesítése zuhant a legnagyobb mértékben, 3 millió táblagépet szállított le a január–márciusi időszakban, ez 25,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.A Huawei 2,2 milliós forgalommal az ötödik számú gyártó volt az év első három hónapjában, az ő forgalma 17,2 százalékkal csökkent 2021 első negyedévéhez képest.

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×