eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A Porsche német autógyártó első, teljesen elektromos Taycan sportautóinak egyike a szerelőcsarnokban a cég stuttgarti üzemében 2020. március 5-én. Az autógyártó céget 1931-ben Ferdinand Porsche alapította Stuttgartban műszaki tervezőirodaként.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Már nem lesz akkora a visszaesés az új autók piacán

Csak 1-2 százalékos lesz idén a csökkenés a tavalyi 4,8 után.

Idén további 1-2 százalékos csökkenés várható az újautó-eladások piacán a tavalyi 4,8 százalékos visszaesést követően; a kereskedők a használtautó-piacon is fél százalékos csökkenést várnak a tavalyi rekordszintű forgalom után - közölte a JóAutók.hu február közepén végzett felmérése alapján.

A közleményben jelezték: az új személyautók piacán várt csökkenés oka elsődlegesen az iparágat érintő félvezetőhiány.

A válaszadók 31 százaléka nyilatkozott úgy, hogy idén megszűnik a félvezetőhiány, 48 százalék jövőre várja ezt, miközben 21 százalék bizonytalan a chiphiány felszámolásának időpontjában.

A vállalati és állami flották piaca a megkérdezettek 84 százaléka szerint kedvezőbb növekedési lehetőségek előtt áll, mint a magánszemélyek számára történő értékesítés.

A kereskedők közel háromnegyede azzal számol, hogy a gyári árak 5 százaléknál nagyobb mértékben emelkednek idén.

Az újautó-forgalmazók 26 százaléka válaszolta azt, hogy 2030-ig az eladásoknak a felét a teljesen elektromos hajtású autók teszik ki; 37 százalékuk szerint ugyanakkor erre legalább 2035-ig kell várni.

A használtautó-piacon a kereskedők 33 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a tavalyi forgalmára kedvezőtlen hatással volt a koronavírus-járvány, 27 százalék átlagos forgalmú évről számolt be, ugyanakkor 40 százalék azt közölte, hogy 2021-ben forgalma meghaladta a járvány előtti időszak mértékét.

A kereskedők 70 százaléka érzékelte azt, hogy az új autók hiánya miatt a kereslet egy része a használtautó-piacra tevődött át.

Az idei évre várt fél százalék körüli visszaesés a használtautó piacon a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tavalyi rekordszintű, 819 ezer tulajdonváltást számláló piaci forgalom idén is a 800 ezres szint felett maradhat - emelték ki.

A felmérés szerint a használtautó-piaci forgalom növekedését ösztönzi a múlófélben lévő járvány, az enyhülő vásárlói bizonytalanság és a használtimport további növekedése. Hátráltató tényező lehet ugyanakkor az áremelkedés, valamint az a tény, hogy az újautó-hiány miatt a cégek lassabban cserélik a flottáikat, ezzel csökkentve a használtautó-piacon megjelenő pótlólagos kínálatot.

A kereskedők 54 százaléka szerint a behozott használt személyautók volumene legfeljebb a tavalyi 132 ezres szintet fogja idén is elérni, 21 százalék emelkedésre számít ezen a területen. Ugyanakkor 24 százalék az árfolyam várható alakulásától függően növekedésre és csökkenésre egyaránt lát esélyt - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×