eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke beszédet mond az Ázsiai Pénzügyi Együttműködési Szövetség (AFCA) kétnapos pénzügyi csúcstalálkozójának megnyitóján a Magyar Nemzeti Bankban 2017. november 28-án.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Ismertette a jegybank megemelt inflációs várakozását Matolcsy György

Az Országgyűlés szerdán tárgyalta az MNB tavalyi beszámolóját, ezzel kapcsolatban beszélt a jegybank elnöke a válságkezelésről, az inflációról és a jövőbeni kamatemelésekről.

Megvédtük az elmúlt évtized eredményeit - értékelte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a 2020-as válságkezelést a jegybank 2020-as tevékenységéről szóló beszámolójában. Matolcsy György hangot adott azon tapasztalatának, hogy amikor a jegybank aktívan belépett a válságkezelésbe, akkor az sikeres volt, amikor azonban passzív maradt, akkor a kormány egyedül nem volt képes kezelni azt - tudósított az MTI.

Az MNB 2020 tavaszán azonnal egy koordinált, összetett monetáris csomagot állított össze - emlékeztetett, hozzátéve: további kamatvágásokról döntött, befogadta a nagyvállalati hiteleket, ezzel stabilizálta pénzügyi helyzetüket.

Felélesztették a növekedési hitelprogramot, és mintegy 3000 milliárd forinttal segítették a kisvállalkozások túlélését - sorolta Matolcsy György. A vállalati szektor így emelni tudta hitelállományát, hiszen a hitelezést "lényegében mindenre megnyitották", amire a vállalatoknak szükségük volt. A növekedési kötvényprogrammal pedig azokat a zömében erős nagyvállalatokat támogatták, akik részben kifektetést, részben beruházást finanszíroztak. Ezzel a jövő felé nyitottak kapukat - mondta a jegybankelnök.

A jegybank két év alatt összesen 500 milliárd forint osztalékot fizetett be a költségvetésbe, a válságkezelésben pedig uniós szinten példátlan mértékben, 11 ezermilliárd forinttal vett részt.

Az inflációról és a további kamatemelésekről

Idén és jövőre is 5 százalék körül lehet az infláció, ezért az MNB-nek folytatnia kell a monetáris kondíciók szigorítását – mondta a Portfolio összefoglalója szerint Matolcsy György. A 2022-es infláció kapcsán a legfrissebb szeptemberi előrejelzés még jóval alacsonyabb volt, vagyis a jegybank elnöke a lap értékelése szerint a két hét múlva megjelenő friss számokat ismertette most.

A jegybank elnöke kiemelte, hogy 2020-ra még igaz volt, hogy az infláció a 3 százalékos cél közelében alakult, 2021-re ez már nem lesz igaz, és sajnos 2022-re sem.

Matolcsy szerint nem kérdés, hogy a gazdasági kilábalás ára az infláció visszatérése.

Az infláció mindenkinek közellenség, különösen a jegybankoknak - szögezte le. Jelezte: mindaddig szigorítják a monetáris feltételeket, amíg az árindex növekedése nem közelít a középtávú, 3 százalékos célhoz. Vagyis a kamatemelés folytatását ígérte. A szigorítási ciklus 2022-ben is folytatódik, ezen belül a kamatemelési ciklus is - tette hozzá.

Az infláció megugrása a jegybank elnöke szerint globális jelenség, oka a koronavírus, a kilábalás szűk időszaka.

Idén és jövőre is 5 százalék körüli inflációval számol a jegybank, 2022-re 4,7-5,1 százalék az előrejelzési sáv

- mondta Matolcsy.

Az utóbbi hetekben egyébként szinte mindenki emeli inflációs előrejelzését, korábban az MNB is utalt arra, hogy a szeptemberinél magasabb lehet a pálya. A konkrét számot azonban most árulta el Matolcsy György.

Az ellátási, termelési láncok felbomlanak, a szállítási költségek hétszeresére növekedtek, chiphiány van, ezek mind az infláció emelkedése irányába hatnak - sorolta.

A közelmúlt és a közeljövő lépéseiről szólva az elnök kiemelte: a jegybank reaktiválta az egyhetes betét eszközét, az MNB egyszerre kiszámítható és rugalmas politikát követ ezzel. Az a jegybank nyer az infláció elleni küzdelemben, amelyik elsőként veszi fel a harcot és képes olyan fúziós eszközt használni, ami egyszerre kiszámítható és rugalmas - vélekedett.

Az elnök a Portfolio értékelése szerint gyakorlatilag előrevetítette a decemberi döntéseket is, amikor azt mondta, hogy az MNB először csökkentette, majd minden bizonnyal rövidesen lezárja eszközvásárlási programját, az NHP-t (Növekedési Hitelprogram) kivezette, felülvizsgálja az NKP-t (Növekedési Kötvényprogram), hogy van-e bármilyen kockázata az inflációs harc szempontjából.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×