eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Paper and pulp mill
Nyitókép: hxdyl / Getty Images

Együttes erővel támad a papíripar két ellensége

Úgy tűnik, nem tud a szektor megbirkózni a járvány és a műanyagtermékek betiltása együttes hatásával.

Két hatás, a világjárvány és a műanyag termékek betiltása egyszerre "ütötte" a papíripart; a G7.hu összeállításából kiderül, az ágazat cégei már tavasszal soha nem látott áremelkedésre panaszkodtak, mostanra azonban számos alapanyagból és köztes termékből az ellátás is akadozik.

Több szalvéta már most hiányzik a boltok polcairól, és vécépapírból is szűkül a kínálat, ahogy papírzacskóból és papírcímkéből is kevesebb elérhető, ugyanígy nehezebben kötnek könyveket keményebb papírba.

A Nyomda- és Papíripari Szövetség - széles körű szakmai konzultációt követően - október 14-én megkongatta a vészharangot "magyarországi nyomdai felhasználású papíralapanyag-ellátási nehézségeivel" kapcsolatban.

Az összetevők közül az egyik legnagyobb baj a cellulóz ára: a tavaly őszi mélyponthoz képest fél év alatt több mint 40 százalékot drágult. A trend pedig azóta annyit változott, hogy lassult a növekedés üteme, de szeptemberben már így is minden korábbi csúcs megdőlt. Ezt követte a mennyiségi hiány.

Címlapról ajánljuk
Az MI kinyitja a világot az okostelefon-használóknak, de ezt nem mindenki élvezheti

Az MI kinyitja a világot az okostelefon-használóknak, de ezt nem mindenki élvezheti

A legújabb, legfejlettebb mesterséges intelligencia-funkciók továbbra is a csúcskategóriás készülékek privilégiumai maradnak – mondta az InfoRádióban a hwsw.hu informatikai szakportál újságírója. Koi Tamás hozzátette: még jó ideig csak azok számára lesznek elérhetők ezek a funkciók, akik a legmodernebb, legdrágább telefonokat vásárolják meg.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×