eur:
392.74
usd:
362.95
bux:
72155.85
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
POLAND - 2019/12/13: In this photo illustration the Sodexo vouchers are being displayed. Vouchers give the possibility of payment in numerous grocery stores, restaurants and major retail chains. (Photo by Karol Serewis/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: SOPA Images/Getty Images

35 milliárd bánta a cafetéria-piac államosítását

Több milliárd forint kártérítést kell kifizetnie a magyar államnak az étkezési utalványok piacának átalakítása miatt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt mondta, hogy a döntés még így is megérte.

A magyar kormány 2012-ben gyakorlatilag állami monopóliummá tette az étkezési és szabadidős utalványok piacát azzal, hogy csak az Erzsébet-utalványra és a Széchenyi-pihenőkártyára adott kedvezményt, a többi béren kívüli juttatás adóját pedig 31 százalékról 51-re emelte. Ez nagyon súlyosan érintette a Sodexót, a Ticket Express utalványokat gyártó Edenredet és a Le Cheque Déjeuner-t, addig ugyanis ezek a francia cégek uralták ezt a szektort. Az Edenred árbevétele egy év alatt az ötödére, a Sodexóé a harmadára esett vissza, a Le Chèque Déjeuner pedig kivonult Magyarországról.

Mindhárom társaság a Világbank Beruházási Viták Rendezése Nemzetközi Központjához fordult kártérítésért. Egy 1987-ben Budapest és Párizs által aláírt egyezményre hivatkoztak, amely garantálja a francia cégek magyarországi befektetéseit. Az Európai Bizottság is beavatkozott: a testület a luxemburgi Európai Bíróság elé vitte az ügyet. Brüsszel megítélése szerint ugyanis

a korlátozás ellentétes a szolgáltatások szabadságára vonatkozó uniós szabályokkal.

Az Európai Unió Bírósága 2016 februárjában igazat adott az Európai Bizottságnak, a Világbank Beruházási Viták Rendezése Nemzetközi Központja pedig 2019-ben az Edendrednek 7,1, a Sodexónak pedig 25 milliárd forintos kártérítést ítélt meg. A magyar állam fellebbezett és a döntés megsemmisítését kérte. Erről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a 2019. február 8-i Kormányinfón.

„Egy korábbi felelőtlenséggel állunk szemben. Ez a haszon, amit a franciák rajtunk kívánnak érvényesíteni, a szerintük jogellenes, a szerintük nem jogellenes felmondás folytán, az Franciaországé vagy egy francia cégé volt, ahelyett, hogy egy magyar cégé lett volna – fogalmazott a kancelláriaminiszter. – Mi ezen változtattunk, és

az országnak még akkor is megérte, ha elveszítenénk a pert, de reméljük, hogy nem ez lesz, ezért fellebbezünk.”

A fellebbezést a Világbank testülete az Edenred esetében 2020 márciusában, a Sodexó ügyében pedig idén május 7-én elutasította. A cafetéria-piac államosítása miatt tehát Magyarországnak

35 milliárd forint kártérítést kell kifizetnie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Otthonfelújítási Program: elérhető a kivitelezők és tanácsadók listája

Otthonfelújítási Program: elérhető a kivitelezők és tanácsadók listája

Korábban már írtunk arról, hogy az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján az Otthonfelújítási Programhoz kapcsolódóan megjelent a támogatott termékek, berendezések listája. Ezúttal arról számolt be az ÉMI, hogy a honlapon már látható a program megvalósításában kivitelezőként, valamint tanácsadóként opcionálisan bevonható eddig regisztrált vállalkozások listája is, amik folyamatosan bővülnek a vállalkozások regisztrációi alapján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×