Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus
Húsvéti füstölt sonkák egy standon a budapesti Fővám téri Központi Vásárcsarnokban 2019. április 10-én. Ezen a napon a húsvéti kiemelt fogyasztóvédelmi ellenőrzésről tartottak sajtótájékoztatót a vásárcsarnokban.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Senki ne lepődjön meg, aki húsvéti sonkát akar venni!

Felejtsük el a tavalyi árakat, de ha a tendencia marad Kínában, akkor jövőre is az ideieket!

10-15 százalékkal drágábbak idén a húsvéti füstölthús-termékek, mint tavaly - írja a Népszava a Hússzövetségre hivatkozva.

A füstölt hústermékek éves forgalmának harmada jut erre az időszakra.

A drágulás összetevői

A drágulásból alig 1-2 százalék marad a húsosoknál plusz bevételként, az áremelkedés az élősertés árával alakul együtt, az élősertés árát pedig jelentősen befolyásolja az idei évre 50 százalékkal drágult takarmány ára.

De a forint is gyenge, a rezsi is nőtt, nem kevésbé drágult a benzin is - és a sor hosszú, mivel a védőruhák, arcmaszkok, fertőtlenítők is most "álltak rendszerbe".

És ha ez még mind nem lenne elég, az afrikai sertéspestis Damoklész kardjaként függ a sertéstartók és az egész ágazat fölött, hiszen azt nem sikerült megfékezni és Németországban egyelőre tovább terjed, de Kínából is aggodalomra okot adó hírek érkeznek; ha ott hiány lép fel, akkor a Föld legnépesebb országa felszippantja az európai sertést, és az öreg kontinensnek kevés marad, ami így még drágább lesz hiánytermékként.

Aktuális árak

A sonkaárakat részletezve Éder Tamás a Hússzövetség szokásos, húsvét előtti tájékoztatóján elmondta, a gyorsérlelt sonka kilója már 1400-1500 forintért megkapható, de a hagyományos érlelésű termékek ára akár 2500-3000 forint is lehet kilónként. A speciális készítményekért akár 6000 forintot is elkérhetnek.

A húsvét előtt a pultokra kerülő termékek a túlnyomó része hazai készítmény.

Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Budapest így kerüli meg a kormányt a nemzetközi színtéren

Budapest így kerüli meg a kormányt a nemzetközi színtéren

Bár a diplomácia hagyományosan elsősorban nemzetállami feladatként jelenik meg, az utóbbi évtizedekben számos más szereplő – például civil szervezetek, vállalatok, multinacionális intézmények, valamint települési és területi önkormányzatok – is aktívan részt vesz a nemzetközi kapcsolatok alakításában. Az önkormányzatok így saját nemzetközi hálózataik révén bővítik mozgásterüket, tanulnak egymástól, átveszik egymás bevált gyakorlatait, és cserélnek közpolitikai modelleket. Az önkormányzati, vagy más néven szubnacionális diplomácia azt jelenti, hogy a nemzeti kormányok alatti közigazgatási egységek közvetlenül létesítenek és ápolnak külföldi partnerkapcsolatokat. Budapest esetében is az figyelhető meg, hogy az elmúlt években egyre határozottabban lép fel önálló, saját útját járó szereplőként a nemzetközi porondon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×