eur:
394.53
usd:
367.08
bux:
71957.97
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér
Nyomásmérő órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldről a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelően érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Még több gázt fognak tárolni itthon

Nagy az igény földgáztárolásra, ám azt nem a belföldi kereslet hajtja.

Akkora az igény földgáztárolásra Magyarországon, hogy a kereskedelmi tárolókat üzemeltető Magyar Földgáztároló Zrt. (MFGT) nagyobb kapacitást kíván ügyfelei rendelkezésére bocsátani, mint amekkorára eredetileg engedélye van - írta a Világgazdaság. A társaság ezért engedélyt kért és kapott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH), hogy négy föld alatti létesítménye közül kettőben, a 280 millió köbméter mobil kapacitású kardoskútiban, illetve a 2170 millió köbméter mobil kapacitású zsanaiban még 20 millió, illetve még 180 millió köbméter gázt helyezhessen el.

Ez a mennyiség az MFGT 4,43 milliárd köbméteres alapkapacitásának a 4,51 százalékát teszi ki.

A lap szerint a társaság által hivatkozott nagy igényeket feltehetően kisebb mértékben táplálja a hazai felhasználóktól várt kereslet, tekintettel a gazdaság lassulására és az enyhébb telekre. Inkább geopolitikai, ellátásbiztonsági, illetve normál kereskedelmi szempontokról lehet szó. Megjegyezték, hogy az MFGT-nek tavaly bő 9,5 milliárd forint adózott eredménye keletkezett a 2018-as csaknem 7,5 milliárd forint után.

A másik hazai tárolócég, az MMBF Zrt. 1,9 milliárd köbméternyi biztonsági, illetve kereskedelmi célú gázt tud elhelyezni a szőregi létesítményében, a 2020–2021-es gázévre pedig már nincsenek szabad kapacitásai.

Címlapról ajánljuk

Szakértő a francia választásról: ez most nem a taktikázásról, hanem a dühről szólt

Az exit poll felmérések szerint a Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap megrendezett első fordulójában. A részletekről Szűcs Anitát, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docensét kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Puccsot akadályoztak meg Ukrajnában, megkezdődött Nju-Jork ostroma – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Puccsot akadályoztak meg Ukrajnában, megkezdődött Nju-Jork ostroma – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzSzU) beszámolt arról, hogy elfogtak egy csoportot, amely meg akarta dönteni a hatalmat Ukrajnában – számolt be az Ukrajinszka Pravda. Az orosz alakulatok megkezdték a Horvlivkától nyugatra fekvő település, Nju-Jork ostromát. A városra elkezdték szórni a hatalmas pusztítást végző FAB-3000-es bombákat is. Cikkük folyamatosan frissül a háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 1. 16:15
×
×
×
×