eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pixabay.com

Az emelkedő infláció a forint árfolyamát is magasba viheti

Meg kell békélni a 350 forint feletti euróval az év vége felé – mondta Horváth István, a Sberbank treasury vezetője.

Augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz képest összességében nem változtak az árak. Az éves maginfláció a júliusi 4,5 százalékról 4,7 százalékosra nőtt.

Horváth István, a Sberbank treasury vezetője az adatok láttán azt mondta az InfoRádióban, hogy nagyságrendileg ezt várták, mert a várakozásuk 4 százalék volt. "Az MNB inflációs sávján belül van az adat, de eléggé rezeg a léc, különösen, hogy a maginfláció kitartóan menetel felfelé. Ez semmiképpen sem jó hír" – mondta a szakértő, és kiemelte, a szolgáltatások és az élelmiszerek árának alakulása makacsan hozza az átlagot, sőt most felette is van.

Horváth István szerint a jegybank lépéskényszerbe kerülhet, kedden már tett is finomhangoló lépéseket, erre erősödött is kicsit a forint. Az euróárfolyamról a bank elemzői korábban azt mondták, hogy 340 és 360 forint közé várják az év hátralevő részében, ezt most is tartják, de ha a jegybank nem mutat érzékenységet, akkor felmehet az árfolyam 360 forint fölé is. "Egy biztos, olcsóbb nem lesz a valuta, valamivel 350 forint feletti árfolyammal kell megbékülni az év vége felé" – jósolta az elemző.

Az MNB szeptember 22-én hozhat lépéseket, de arra nem számít Horváth István, hogy további lazító intézkedések jöhetnek, sőt szigorítást jósol: az alapkamatot vélhetően nem fogják változtatni, de finomhangoló eszközökön szigoríthatnak.

Az inflációs adat miatt a vállalkozásoknak érdemes odafigyelniük a hiteleikre is. Mint a szakértő fogalmazott, a jegybank próbálja a kamatokat kordában tartani, de érdemes megnézni, hogy a változó kamatozású hiteleket le lehet-e cseréni fixre, mert nem olyan nagy a felára, és a szakértő azt tippeli, hogy a változó kamatok szép lassan elkezdenek felfelé elindulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×