eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A 2020. július 15-én közreadott képen Eljesz Fahfah, Tunézia miniszterelnöke hivatalba lépési ünnepségén Tuniszban február 28-án. Sajtóértesülések szerint a miniszterelnök lemondott posztjáról, mert bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Meszara

Lemondott a kormányfő, belpolitikai válság Tunéziában

Benyújtotta lemondását Eljesz Fahfah tunéziai kormányfő, belpolitikai válságot idézve elő az észak-afrikai országban, amely a koronavírus-járvány súlyos gazdasági kihatásaival próbál megbirkózni.

Egy kormányzati közlemény szerint Fahfah a nap folyamán nyújtotta be lemondását Kaisz Szaíd köztársasági elnöknek. Politikai források a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy Szaíd kérte erre a miniszterelnököt, mivel a parlamentben egyre hangosabban követelték menesztését vélt összeférhetetlenség miatt, amiért állami megbízásokat kapott vállalatok részvényese volt. Fahfah tagadta, hogy szabálytalanságot követett el. A 2019-es parlamenti választásokon első helyen végzett, mérsékelt iszlamista Újjászületés Mozgalom (Ennahda) ennek ellenére bizalmatlansági indítvány beterjesztéséhez kezdett el támogatást gyűjteni a parlamentben.

Az államfőnek most ki kell jelölnie Fahfah utódját, a törvényhozás azonban mélyen megosztott a rivális politikai erők között, így nem biztos, hogy sikerül újabb koalíciót alkotni, ami viszont előrehozott választásokhoz vezetne.

Szakértők szerint Fahfah alig öt hónapja hivatalban lévő kormányának összeomlása tovább késlelteti a szükséges gazdasági reformokat és tovább bonyolítja a koronavírus-járvány elleni küzdelmet.

Az 2011. évi politikai átalakulások, az "arab tavasz" bölcsőjeként is ismert észak-afrikai országban stagnál a gazdaság az életszínvonal csökkenése mellett, miközben a tunéziaiak egyre csalódottabbak az elmaradt gazdasági fellendülés miatt.

A mély politikai megosztottság megnehezítette Fahfah számára a külföldi befektetők által is követelt gazdasági reformok végrehajtását, amelyek Tunézia költségvetési hiányát és köztartozásait fenntartható mederbe lennének hivatottak terelni. A pandémia csak rontott a helyzeten. Szakértők szerint a tunéziai gazdaság az idén 6,5 százalékkal fog zsugorodni.

Az ország szegényebb térségeiben tüntetések törtek ki, a megmozdulások résztvevői munkahelyeket és állami támogatást követelnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×