eur:
394.83
usd:
367.01
bux:
71599.23
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay.com

Ennyi vállalkozás látta kilátástalannak a márciust

Drámaian megugrott március végére az egyéni vállalkozás szüneteltetési kérelmek beadása.

A koronavírus-járvány megjelenése, majd a veszélyhelyzet és a kijárási korlátozások kihirdetése márciusban számos vállalkozást lehetetlenített el. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a hónap közepétől kezdve jelentősen emelkedni kezdett az egyéni vállalkozások szüneteltetésével kapcsolatos bejelentések száma, majd a hó végén ugrásszerűen nőtt - írta a Napi.hu. Sokan vélhetően az adózási szabályok miatt időzítették a hó végére a bejelentést, igyekezve elkerülni, hogy áprilisra is fizetniük kelljen a járulékokat, vagy a katát.

Január 1. és május 1. között összesen 61 ezren, ezen belül

március 1. óta 49 ezren döntöttek a szüneteltetés mellett - derült ki a KSH nyilvántartásából.

Ez több mint ötszöröse az egy évvel korábbi adatnak.

Elsősorban a személyes érintkezést igénylő szolgáltatásokat végző vállalkozók közül választották a tevékenység felfüggesztését, a KSH szerint a legtöbb szüneteltetés a fodrászat, szépségápolás területén fordul elő, arányaiban viszont leginkább a járművezető-oktatókat érintette.

A tevékenység folytatását január 1. és május 1. között 12 ezer vállalkozó jelezte, közülük 8,7 ezren március óta döntöttek így.

A május 3-i adatok szerint az 540 ezer egyéni vállalkozó közül jelenleg 113 ezer szünetelteti a tevékenységét - közülük 44,5 ezer fő március 1-jétől.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Gálik Zoltán a Patrióták Európáért szövetségről: sok a kérdőjel, de akár teljesen új színezetet is adhatnak az EP-nek

Az 1970-es évek vége óta egyre több politikai kompetenciát szerzett az Európai Parlament, és frakcióinak – az Európai Tanács mellett – jelentős szerep jut az uniós jogalkotásban – mondta az InfoRádióban a Budapesti Corvinus Egyetem docense. Gálik Zoltán hozzátette: az EP-képviselőknek a politikai közösségformálás szempontjából is nagyon fontos a frakciótagság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×