eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Tesztelik Európa első jegybanki kriptopénzét

A projekt célja annak bemutatása, hogy az e-korona hogyan használható fel a lakosság számára.

A Riksbank az Accenture-rel közösen kezdett egy kísérleti projektbe, amely során az e-korona technikai megvalósításán dolgoznak, ezzel elkezdődött Európa első, jegybank által kibocsátott kriptovalutájának tesztje.

Egy számítógépes tesztkörnyezetben azt szimulálják, hogy az e-kronát hogyan használhatja a lakosság. A digitális pénznek egyszerűnek, felhasználóbarátnak és főképp biztonságosnak kell lennie. A felhasználóknak képesnek kell lenniük arra, hogy ezt az e-pénzt digitális pénztárcában tartsák, befizetéseket, betéteket és készpénzfelvételt hajtsanak végre egy mobilalkalmazáson keresztül, továbbá hogy fizethessenek vele hordozható eszközökön, például intelligens órákkal vagy pedig bankkártyákkal.

Az e-krone is elosztott főkönyvi (blokklánc) technológián (DLT) alapszik. A kísérleti projekt 2021. február végéig tart - írta a Riksbank. Kiemelték: az e-krona jövőbeli használatáról egyelőre nincs döntés, a kísérlet fő célja, hogy a svájci jegybank minél több ismeretet, tapasztalatot szerezzen a területen.

Kriptovölgy egy falucskában

Svédország élen járt a készpénzmentes fizetési megoldásokban. A nyilatkozatról hírt adó Bitcoinist idéz egy statisztikát is: a svéd bankfiókok felében egyáltalán nincs készpénz - írta a Fintechradar. A legtöbb fizetés betéti- és hitelkártyákkal történik, illetve mobilos fizetési appokkal. A készpénz a pénzforgalomnak csak a húsz százalékát teszi ki.

Részben emiatt is történhetett az, hogy egy Zürich melletti svájci város különleges szerephez jutott az európai pénzvilágban. Zug a kriptopénzek központjává vált, az önkormányzat ugyanis néhány éve, a Bitcoin felfutása nyomán úgy döntött, hogy a településen lehet kriptopénzzel fizetni. Ez volt a világ első projektje, melyben egy önkormányzat engedélyezte, hogy az ügyintézés során kriptopénzzel is fizethetssenek a polgárai.

A Szilícium-völgy elnevezés nyomán Kriptovölgynek nevezett területen már számos startup telepedett le, hogy blokklánc-technológiai fejlesztéseken dolgozzon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 14:57
×
×
×
×