Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus
Nyitókép: Pixabay.com

Papíron biztosan többet dolgozunk idén, mint tavaly

A néggyel több munkanapnak elvileg a GDP-ben is meg kell majd látszódnia.

Az idén a tavalyinál néggyel több munkanap lesz, ami az elemzők szerint 0,2-0,3 százalékponttal emelheti a gazdasági növekedés ütemét - írja a pénteki Világgazdaság.

A gazdasági napilap felidézi, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a tavalyi bruttó hazai termék (GDP) közlése utáni sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy 2019-hez képest ebben az évben több munkanap lesz, amiben a szökőév miatti plusz egy napnak is van szerepe. Ennek köszönhetően a 2020-as gazdasági növekedés 0,3 százalékponttal lehet magasabb.

Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója a lapnak elmondta, az idei első negyedévben és az utolsóban lesz két-két munkanappal több a tavalyihoz képest. A szökőnap és a pluszmunkanapok önmagukban az adott negyedéves növekedést mozgatják meg. Az egész év szempontjából viszont a szökőnap hatása nem több kerekítési hibánál - tette hozzá. Szerinte a pluszmunkanapok idei hatása 0,20-0,25 százalékpontos lehet.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzőjének számításai szerint az első negyedében a plusz két munkanap hatására összesen 0,4-0,5 százalékponttal lehet nagyobb a bruttó hazai termék növekedése. Az idei október-decemberi időszak bővüléséhez 0,4 százalékpontot adhat a plusz két munkanap. Az elemző 4 százalékos nyers gazdasági növekedést prognosztizál, eszerint a munkanapok hatását is figyelembe véve 3,7-3,8 százalékkal bővülhet a GDP, azonban a koronavírus egyelőre beláthatatlan mértékű negatív hatással lehet a gazdaság teljesítményére.

Címlapról ajánljuk
Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Vinkó József: én is megdöbbentem, milyen titkokat, rejtett történeteket mutatnak Budapest egyes gasztrohelyei

Nagyon is létezik gasztroturizmus – mondta Vinkó József, a Magyar Konyha magazin főszerkesztője az InfoRádió Aréna című műsorában, és felhívta a figyelmet újonnan összeállított gasztroséta helyekre. Beszélt arról is, hogy a hozzánk látogató külföldiek hetven százaléka milyen ételt keres, és hogy leáldozik-e a fine dining csillaga. Megtudhattuk tőle azt is, miért „házasítják” a japán és a perui konyhát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×