Infostart.hu
eur:
388.03
usd:
329.53
bux:
0
2025. december 27. szombat János
Clear Lake, 2018. április 5.Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)
Nyitókép: CRAIG LASSIG

Az egyik húsféle drágult a legjobban - lista

A legmagasabb inflációjú termékek között túlsúlyban vannak az élelmiszerek. Egy év alatt 19 termék ára emelkedett 10 százaléknál nagyobb mértékben, ebből 14 élelmiszerfajta.

A legnagyobb mértékben a sertéscomb drágult, januuárban 33,6 százalékkal kellett többet adni kilogrammjáért, mint egy évvel korábban - írta a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a Világgazdaság. Emlékeztetnek, a kiugró áremelkedés az afrikai sertéspestis miatt történt, ami világszerte a magasba lökte a hústermékek árát - ráadásul nemcsak a sertését, jócskán megemelkedett ugyanis a "helyettesítő" húsok ára is.

A leggyorsabban dráguló termékek
2020 január, az egy évvel korábbihoz képest, százalék

  • Sertéscomb (kg): 33,6
  • Alma (kg): 30,7
  • Rövidkaraj (kg): 22,4
  • Narancs (kg): 21,3
  • Banán (kg): 20,4
  • Párizsi felvágott (kg): 19,9
  • Olasz felvágott (kg): 19,6
  • Autóbenzin (ólommentes, 95-ös, liter): 15
  • Citrom (kg): 14
  • Nők lapja (darab): 13,6

A KSH adatai szerint 2020 januárjában átlagosan 6,7 százalékkal kellett többet fizetni az élelmiszerért, mint 2019 első hónapjában.

Címlapról ajánljuk
Ilyen volt a világ 2025-ben
Háború, halál, béke

Ilyen volt a világ 2025-ben

2025-ben egy hosszú ideje óta tartó háborút sikerült befagyasztani, egy másik azonban – a béketervek ellenére – még a fegyverszünetig sem jutott. Körképünkben nem csak a világpolitikát meghatározó fegyveres konfliktusokat, de az év más fontos nemzetközi történéseit is áttekintjük.

Inváziós fajok támadása: durva következménye lesz, ha csak akkor cselekszünk, amikor már ég a ház

Amikor egy idegen állat- vagy növényfaj megtelepszik Magyarországon, hajlamosak vagyunk csak ökológiai problémaként gondolni rá, pedig a számlát nem a természet, hanem a gazdaság fizeti. Fertő Imre, a Budapesti Corvinus Egyetem Fenntartható Fejlődés Intézetének professzora az InfoRádióban azt mondta, az igazi veszteség sokszor olyan „láthatatlan” tételekben rejlik, mint a romló vízminőség vagy az eltűnő fajok, ezért fontos a minél gyorsabb cselekvés, továbbá mérsékelni kell az okozott károkat, negatív hatásokat.
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×