eur:
396.01
usd:
369.37
bux:
71898.42
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Végképp nemet mondanak az orosz gázra a lengyelek

2022 után már nem a Gazpromtól veszik a földgázt.

A PGNiG lengyel állami gázszolgáltató 2022 után már nem vesz földgázt a Gazprom orosz gázipari vállalattól,

az energiahordozót Norvégiából, az euróövezetből, az Egyesült Államokból és Katarból szerzi majd be.

A két cég között 2022 december 31-én jár le az 1996 szeptemberében kötött Jamal-szerződésként is ismert hosszú távú gázmegállapodás. A PGNiG azzal utasítja el a szerződés meghosszabbítását, hogy "Lengyelország a minél biztonságosabb gázellátásra törekszik".

Jelenleg a fogyasztás csaknem fele jön Oroszországból

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint Lengyelország idei gázfogyasztása 19 milliárd köbméter. Ebből 4 milliárd köbmétert hazai termelésből fedez, 9 milliárd köbmétert Oroszországtól vesz, 3,5 milliárd köbmétert az euróövezetből importál, és további 2,5 milliárd köbmétert cseppfolyósított földgáz (LNG) formájában hoz be az országba.

A PGNiG előrejelzése szerint 2023-tól 2027-ig a lengyel gázkereslet a jelenlegi 19 milliárd köbméterről 23 milliárd köbméterre nő.

A lengyel kormány korábban már többször jelezte, hogy a Gazprommal kötött szerződés lejártáig alternatívákat keres az orosz import kiváltására. Ezek egyike lehet a cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatala.

Az LNG lengyelországi behozatala évről évre nő. A 2015-ben üzembe helyezett swinoujsciei gázkikötő összességében már több mint 7,5 milliárd köbméter visszagázosított LNG-nek megfelelő szállítmányt fogadott.

A gázkikötő kapacitását a jelenlegi évi 5 milliárd köbméterről 2021-ig 7,5 milliárd köbméterre tervezik növelni.

Címlapról ajánljuk
Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Az európai támaszpontokon tíz év után rendeltek el Charlie fenyegetettségi szintet, és azt sem lehet kizárni, hogy támadás készül valamelyik létesítmény ellen. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docense az InfoRádióban elmondta: valószínűleg a környező helyzet általános romlása miatt, elővigyázatosságból kellett ilyen biztonsági intézkedést hozni.

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×