eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Nyitókép: ganzkk.hu

Százéves a Ganz KK - a név kötelez

100 éves idén a Ganz Kapcsoló- és Készülékgyártó Kft. A cég idén lett Superbrands-díjas és ötven százalékkal tudta növelni a bevételét. A szakemberhiány ennél a vállalatnál is gondot okoz, de olyan struktúrával működnek, amely vonzóbb munkakörnyezetet jelent egy magyar mérnöknek, mintha egy multinál dolgozna – mondta Szabó Gergő tulajdonos-ügyvezető.

1919 őszén két miskolci villamosmérnök, Szabó Miklós és egy Mátéffy József alapította a gyárat, és csak 1924-ben költöztették Budapestre. A céget a II. világháború után államosították, majd a kilencvenes évek elején privatizálták. A vállalatot két és fél éve, 2017 közepén vásárolta meg Szabó Gergő és üzlettársa.

A cég eredetileg alapvetően kisfeszültségű kapcsolóberendezések, transzformátorok gyártásával foglalkozott, érdekesség, hogy a 30-as években az alapítók egy középhullámú fadobozos rádiót is gyártottak. Mostanra a társaság a berendezésgyártás irányába is elmozdult, ez a tevékenység az új tulajdonosok belépésével folyamatos bővülést mutat. „Már az idei évben volumenét tekintve nagyobb lesz, mint az alaptevékenység, jövőre pedig valószínűleg kétharmadát fogja a berendezésgyártás adni a bevételnek” – mondta az InfoRádióban a tulajdonos-ügyvezető.

Ettől még a Ganz KK-nak az alaptevékenységén nem is szeretnének változtatni, a gazdasági-pénzügyi megfontolásokon túl az az előző tulajdonosi körtől is úgy vették át a társaságot, hogy fényesítsék tovább a cég logóját mind átvitt, mind pedig direkt értelemben, ami Szabó Gergő szerint egyrészt lehetőség, másrészt óriási megtiszteltetés és kötelezettség. Emellett azonban a piaci kihívásoknak is meg kell tudni felelni.

A Ganz ma is hívó szó, a tulajdonos szerint ez a név a magyar ipartörténet nagyon masszív bástyája. Talán nem csillog úgy, mint ötven évvel ezelőtt, de ez a név mint minőségi elvárás kötelezi az ezt a nevet használó cégeket. A száz százalékban magyar társaság magyar termékeket gyárt elsősorban a hazai piacra, de jelentős a kivitel is, például az exszovjet országokba, a szomszédos országokba, vagy Olaszországba is, de a legtávolabbi partner a Dél-Afrikai Köztársaság.

Szabó Gergő az idén nagyságrendileg másfél milliárd forint körüli árbevételre számít, és erősen fejlődő tendenciát mutat a cég forgalma. Ha ezt a számot elérik, az ötvenszázalékos bővülést jelent majd 2018-hoz képest, egy évvel korábban pedig a mostani bevétel nagyjából harmada állt rendelkezésre.

„Remélem, hogy a következő év még jobb lesz, kiváló lehetőségek állnak előttünk,

ezért azt gondolom, hogy ez a bővülés a jövő évben is fenntartható lesz” – mondta az ügyvezető.

Igyekeznek innovatív megoldásokat alkalmazni, ez az alaptevékenység kapcsán nehezebb, az igazán komoly fejlesztések az automatizálási és a vezérlési szinteken történnek meg. Próbálják a funkciókat javítani, újakat hozzáadni, igyekeznek az alaptermékeiket távmenedzselhetővé, távfelügyelhetővé tenni. A berendezésgyártásban pedig olyan termékfejlesztésekben vesznek részt partnerként, amelyek új perspektívákat nyitnak a cég előtt is.

A szakemberhiány ugyanúgy sújtja a vállalatot, mint bármelyik más, a régióban működő versenytársat. Jelenleg 150 ember dolgozik a cégnél, és Szabó Gergő úgy látja,

olyan előnyöket tudnak kínálni a munkavállalóiknak, amelyeket egy multicég, egy nagy méretű struktúra nem tud nyújtani.

„A cégméret megosztott feladat-végrehajtásokat feltételez. Előfordul, hogy egy saleses nem pusztán a termékek értékesítésével foglalkozik, hanem beszáll egy kicsit a termékfejlesztési folyamatba, véleményt alkot arról, hogy például a marketing jó úton jár-e. Azt várjuk el, hogy ne egy nagy rendszer egyszerű fogaskerekei legyenek a munkatársaink, hanem igazából általuk legyen a rendszer élő, lüktető és folyamatosan előrelépő” – mondta Szabó Gergő.

Hátrányként említette a budapesti székhelyű cég a központi régióban támogatásokra nem nagyon pályázhat, egy vidéki régióban sokkal jelentősebb erőforrások állnának rendelkezésére. A tulajdonos-ügyvezető szerint ebben jó lenne változást elérni, hogy azért, mert valaki a központi régióban van, ne kerüljön hátrányba.

„Nem pusztán a területi kérdéssel kellene foglalkozni, hanem iparáganként vagy tevékenységi körönként célszerű lenne megvizsgálni azt, hogy az adott iparág vagy tevékenység milyen fejlettségi szintű, és ehhez kellene rendelni erőforrásokat” – mondta Szabó Gergő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×