eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Most indul csak a nagy roham, 100 ezer alatt nincs albérlet

Már a múlt héten megugrott a kereslet az albérletpiacon a felsőoktatási ponthatárok szerdai kihirdetése miatt – mondta az InfoRádiónak Mester Nándor, a Portfolio vezető ingatlanpiaci elemzője.

Az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy nagyon gyorsan, 24 órán belül próbálnak reagálni a diákok a ponthatárok ismertetését követően, de persze előzetesen is tájékozódnak az albérletpiacon a lehetőségekről – mondta Mester Nándor az InfoRádiónak.

"Az elmúlt néhány hét arról szólt, hogy hirtelen, körülbelül 40-50 százalékkal megugrottak a keresések, ezekből természetesen nem született semmilyen tranzakció, de ez ahhoz szükséges, hogy azonnal tudjanak lépni a fiatalok" – fogalmazott az ingatlanpiaci elemző, hiszen

a jó adottságú, egyetemek környékén található ingatlanokat 24 óra alatt elviszik gyakorlatilag alku nélkül.

A rosszabb adottságúak néhány nap, esetleg egy-két hét után találnak gazdára. Ilyenek az oktatási intézményektől messzebb található, nem felújított, esetleg rossz adottságú ingatlanok, tette hozzá a Portfolio munkatársa.

Tavaly júliushoz képest a főváros 23 kerületéből 20-ban volt körülbelül 6-8 százalékos áremelkedés, ismertette Mester Nándor kiemelve: az elmúlt évhez képest idénre nagyon sok új lakást adtak át, amelyeket kifejezetten azért építettek, hogy bérbe adják. Ez azt eredményezhetné, hogy legalábbis stagnálni fognak az árak, ami az elemző szerint valószínűleg így is lesz. Mindenesetre Budapest legtöbb kerületében 100 ezer forint alatt már nem lehet ingatlant bérelni.

Egy 50-60 négyzetméteres, 1-2 szobás albérlet ára körülbelül 130-150 ezer forint, a belvárost nem számítva, ahol a 200 ezer forintos bérleti díj sem ritka.

Minden metrómegálló kifelé mínusz ötezer forint

- foglalta össze a helyzetet a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×