eur:
394.87
usd:
367.59
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Most lett igazán savanyú a magyar meggy

Idén drágulás volt és csökkent a termés, miközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország.

A meggyszezon elvileg már véget ért. A Budapesti Nagybani Piacon a bőséges termés miatt 2018-ban ugyan többnyire alacsony volt az árszint, ám idén a gyenge termés következtében jelentősen megdrágult. A tavalyihoz képest két héttel később, a 23. héten került ki a piacra 600-1000 forint közötti kilogrammonkénti termelői áron, a szezon haladtával, a 28. hétre aztán ez már 500 forintra mérséklődött - írja a napi.hu.

A KSH adatai szerint Magyarországon a meggy termőfelülete 14 ezer hektár volt 2017-ben, és a meggytermés az elmúlt tíz évben 42 és 92 ezer tonna között alakult. A 2018. évi bőséges meggyterméshez képest

idén egyes területeken 30-40, helyenként 50 százalékkal kevesebb gyümölcsöt tudtak csak leszüretelni. A terméssel a változékony időjárás bánt el.

Eközben a világ legnagyobb friss meggy exportőre Magyarország. A friss meggy külkereskedelmi többlete 18,3 ezer tonna volt 2018-ban. A legnagyobb célpiac Németország és Lengyelország. Magyarország fagyasztott meggyből is nettó exportőr, amelynek külkereskedelmi többlete 3,51 ezer tonna volt 2018-ban.

A világ összes meggytermésének harmadát az EU adja, amelynek közel 80 százalékát Lengyelország, Magyarország és Németország termeli. Magyarország az EU belső piacán is évek óta a legnagyobb frissmeggy-exportőr, a vezető importőr pedig Németország.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395 alatt a forint

395 alatt a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 17:19
×
×
×
×