eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Vásárlók lépnek ki az Uni Coop élelmiszerlánc szerencsi üzletéből 2015. március 22-én. A világörökségi területnek számító Tokaj-hegyaljai borvidék három településén, Sátoraljaújhelyen, Tarcalon és Szerencsen vasárnap is kinyitnak az Uni Coop boltjai.
Nyitókép: MTI/Vajda János

A kormánnyal tárgyal a COOP a boltok megmentéséről

A kistelepülések üzleteinek túlélése a tét - másfél millió ember ellátásáról van szó. Három szintű javaslatcsomagot készítettek a kormánynak.

A legkisebb, 2 ezer fő alatti kistelepüléseken rendkívül nehéz gazdaságosan működtetni a boltokat, jóllehet ezek nem csupán az egyetlen kereskedelmi szereplők az adott falvakban, hanem gyakorta az önkormányzatot leszámítva az egyetlen foglalkoztatók is - mondta Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. igazgatóságának elnöke a cég közgyűlésén.

Kiemelte: tárgyalásokat folytatnak a kormánnyal, hogy milyen formában lehetne támogatással - üzemeltetőtől függetlenül - fenntartani a kereskedelmet a kisebb lélekszámú és gyakorta alacsonyabb vásárlóerejű falvakban, és ezzel megtartani a kistelepülési üzleteket.

Másfél millió ember ellátásáról van szó

- emelte ki Pekó László az InfoRádióban. Több mint 2400 olyan település van Magyarországon, amelynek a népessége nem éri el a 2000 főt. Az 500 fő alatti települések száma 1100.

Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt igazgatóságának elnöke elmondta: a kis boltok legnagyobb kiadása a bérköltség "örülünk a bérek emelkedésének, de ezt ki is kellene tudni termelni". Emellett nő minden más költség is, így egyre nehezebb gazdaságosan működtetni a kis települések boltjait. Alapvető lenne, hogy a lakók helyben tudjanak vásárolni, ezért nem ideális megoldás például a mobil bolt.

Többirányú segítségre volna szükség

A megoldási javaslatok a kormány asztalán vannak, a választ várjuk - mondta Pekó László. Szeretnének differenciált bér- és járuléktámogatást, valamint egy olyan alapot, melynél a boltok modernizációra pályázhatnak. Harmadrészt szeretnének logisztikai és más célú támogatást is.

A COOP javaslata:

  • A 700 lélekszámú vagy kisebb településeknél a mindenkori szakmai bérminimumra (jelenleg 195 ezer forint) adjon a kormány 40 százalékos bér- és járuléktámogatást.
  • 700-1500 lélekszám közötti településeknél 30 százalékos,
  • 1500-2000 fős településeknél 20 százalékos bér- és járuléktámogatást kértek.

Mindezzel kapcsolatban az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György megjegyezte: a "kivételezés" nem zavarná a versenytársakat, mert minden szakmai szervezet úgy érzi, hogy szakmai és társadalmi szempontból is megalapozott igényről van szó".

A COOP eredményei

A közgyűlésen kiderült, hogy mintegy 4 százalékos növekedéssel 627 milliárd forintos árbevételt ért el a COOP csoport 2018-ban, ezzel minden változás és az egyre élesedő kereskedelmi verseny ellenére is őrzi piaci pozícióját.

Tóth Géza vezérigazgató kifejtette: pozitív és stabil környezetben gazdálkodott a csoport, a főbb mutatók kissé javultak az egy évvel korábbihoz képest. A COOP piaci részesedése ezzel hosszú idő óta stabil, a magyar tulajdonú üzletlánc továbbra is a második szereplő a kereskedelmi szektorban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×