Mint az InfoRádió értesült róla, videók érkeztek a FruitVeB volt alelnökéhez, Csizmadia Györgyhöz, amint az import (görög, spanyol) gyümölcsöt - most epret, de máskor görögdinnyét és fehér paprikát - a Nagybani piacon szinte a vásárlók szeme láttára csomagolnak át és árulnak tovább magyarként, sokkal drágábban.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságának osztályvezetője szerint átcsomagolás előfordul ugyan, de ritkán; inkább olyan években, amikor a hazai termés gyengébb - mondja Ecsedi István.
"Már azt látom a magyar piacokon, hogy 90 százalékban magyar epret lehet kapni" - fogalmazott, hozzátéve, hogy az átcsomagolással a vásárlók megtévesztése a baj.
A magyar eper jól felismerhető, mondta a szakember. "A hazai áru színe világospirosas, téglavörös, míg az import eprek haragospirosak, sötétbordós-piros színűek."
Ha valaki mégis átcsomagolt árut vesz, egészségre ártalmas anyagtól szerinte akkor sem kell tartania. "Minden import zöldséget, gyümölcsöt ugyanúgy ellenőrzünk, mint a magyart. Körülbelül 3 százalékban szoktunk benne találni olyan növényvédő szert, ami nem megengedett, vagy több van benne, mint szabad. Biztonsági szempontból azt gondolom, hogy ugyanolyan megfelelő a külföldi" - tette hozzá.
Emellett folyamatosan a szúrópróbaszerű ellenőrzések a piacokon, de azzal Ecsedi István is egyetért, hogy ezek híre gyorsan terjed.
Német mintára ennek megelőzésére izotópos eredetvizsgálat bevezetésén dolgoznak:
ha például egy magyarként árult termékben olyan izotópot találnak, ami csak Görög- vagy Spanyolországban fordul elő, rögtön kiderül a csalás.