eur:
392.59
usd:
362.52
bux:
72149.4
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Sérült csomagolású konzervek a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank raktárában Debrecenben 2018. november 8-án, az átadás napján.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Csehország döntött: nélkülözőké lesz az el nem adott élelmiszer

Nem mindenki értett egyet ezzel az új szabályozási tervvel, az ellenzők érvelése szerint senkit sem lehet a tulajdonában lévő ingóság ingyenes átadására kötelezni.

A cseh alkotmánybíróság rábólintott arra a törvényjavaslatra, amely szerint a nagyobb - 400 négyzetméter fölötti - élelmiszerüzleteknek segélyszervezetek számára át kell adni az el nem adott, hibás, de fogyasztható termékeket - olvasható a G7.hu portálon.

A cseh parlamentben nem támogatta mindenki egységesen a kezdeményezést, mondván, "sérti a tulajdonhoz való jogot",

senkit sem lehet a tulajdonában lévő ingóság ingyenes átadására kötelezni, még akkor sem, ha egy segélyszervezet a címzett - érveltek az ellenzők, és erre az érvre mondott most nemet az alkotmánybíróság.

Magyarországon ilyen kötelezettség nincs, de egyre nagyobb divat így tenni a gyártók és a forgalmazók körében is - a Magyar Élelmiszerbank Egyesületen keresztül. A szervezet a honlapján azt írja, hogy 2017-ben már több mint 300 ezer embernek juttatott el közel 9300 tonna élelmiszeradományt, összesen több mint 5,2 milliárd forint értékben.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Patriótákról: hétfőn lesz bejelentés, látni fogják, hogy nem a levegőbe beszéltem

Hosszú interjút adott péntek reggel a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Szerinte az ukrajnai háború ügyében az emberséges politika iránytűjét kell kézbe venni. Szerinte a francia Nemzeti Tömörülés várható választási győzelme egész Európára azonnal hatással lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 5. 09:28
×
×
×
×