eur:
393.14
usd:
363.59
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

100 millióval nőtt egy év alatt az éhezők száma

A megtorpanás után az elmúlt években ismét növekedésnek indult az éhezők száma a világban – hívta fel a figyelmet Plántek Lea, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) kommunikációs munkatársa az október 16-i Élelmezési Világnap alkalmából.

Világszerte 821 millióan éheznek, ez

közel 100 millióval több az egy évvel korábbinál.

A növekedés okai a hosszan elhúzódó fegyveres konfliktusok, valamint az éghajlatváltozás, olyan szélsőséges időjárási jelenségekkel, mint a cunamik, a szárazságok, valamint a tavalyi év nagyon súlyos El Nino-jelensége.

Plántek Lea hozzátette: Európában a lakosság kevesebb mint öt százaléka éhezik, az élelmiszer-pazarlás azonban égető probléma.

A világszerte megtermelt élelmiszer mintegy harmada kerül a szemetesbe, különösen az olyan értékes anyagok, mint a zöldségek és gyümölcsök, amelyek mintegy fele a kukában végzi.

Például a répa is, amelyet sokszor a formája, nem esztétikus megjelenése miatt nem fogyasztanak el - a termés 25-30 százaléka veszik el emiatt - hívta fel a figyelmet Plátnek Lea.

A minőségi éhezés a gyerekeket is sújtja

A minőségi éhezés problémája a legfiatalabb korosztályokban a legszembetűnőbb – mutatott rá a FAO kommunikációs munkatársa. Nagyon sok országban látható ez a kettősség, akár Latin-Amerika országaiban is, hogy egyszerre rengeteg az éhező és nagyon gyorsan terjed az 5 éves kor alatti gyerekeknél az elhízás. Ennek oka az, hogy

"nem jutnak olyan minőségi élelemhez, amivel úgy tudnának növekedni, hogy mellette megtartsák a normál testsúlyukat.

Nagyon sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, energiában, kalóriában, sóban és cukorban gazdag ételeket" - sorolta a szakember.

Az Élelmezési Világnapon 13. alkalommal indította el élelmiszeradomány-konvoját a FAO, az Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium. A kocsisor Budapest belvárosában haladva az éhezés és élelmiszer pazarlás problémájára hívja fel a figyelmet, a 30 tonnányi rakományt pedig rászoruló családok kapják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×