eur:
394.8
usd:
365.37
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Nyitókép: Pixabay.com

Ne próbáljunk ügyeskedni a gázkészülék cseréjekor

Szeptember 16. óta csak úgynevezett ErP minősítéssel ellátott gázkazánt és vízmelegítőt lehet beszereltetni a háztartásokba. November 1-jétől a készülékek engedélyeztetési folyamata is változik. Kéményügyben hasonló körültekintéssel kell eljárni.

A legújabb ErP minősítés alapján, amely a gázkészülékek nitrogén-oxid-kibocsátását tartalmazza, most már csak alacsony kibocsátású készülékeket szabad cserekészülékként felhasználni. Váradi Tamás, az Ariston Thermo Hungary Kft. vevőszolgálati vezetője az InfoRádiónak elmondta, ez alapján ki kell vonni a forgalomból minden olyan készüléket, amely nem rendelkezik alacsony kibocsátású engedéllyel.

"Természetesen

a háztartásokban lévő készülékek tovább működtethetőek, azonban ha egy fogyasztó olyan helyzetbe kerül, hogy a készüléke a továbbiakban nem működtethető gazdaságosan, nem éri meg javítani és a csere szükségessé válik, akkor ezekben az új készülékekben kell gondolkodni"

- egyértelműsítette Váradi Tamás.

Ahol cserélni kell, ott a legjobb, ha a munkát arcképes igazolvánnyal rendelkező, képesített gázszerelő végzi el, Ebben az esetben a minősítés egyszerű, mert a szakember elvégzi a készülék regisztrációját is. Ha erre nincs lehetőség, akkor épületgépész-tervezőhöz kell fordulni, aki megtervezi a készülékcsere folyamatát és le is vezeti azt.

Kéményügy

Az otthoni fűtési rendszer körüli rendrakás része a kéményellenőrzés is. A jogszabályok szerint minden társasházi gyűjtőkéményt át kell vizsgálni, és amennyiben szükséges, felújítást kell végezni, ha kazáncserére kerül sor valamely, a kéményre rácsatlakozó ingatlanban.

Váradi figyelmeztetése szerint egy

minden lakót érintő problémáról beszélünk.

"Akár egyetlen készüléknek a cseréje is kiváltja azt, hogy az egész kéménnyel foglalkozni kell" - tette egyértelművé.

Ehhez a munkához tervezőt kell keresni, előzetes engedélyekre van szükség, illetve kéményseprő-vállalat bevonására.

"Legeslegkésőbb az ötévenkénti kötelező gázkészülék-ellenőrzés elő fogja tárni a problémát, ha valaki illetéktelenül nyúl a rendszerhez" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×